Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:59 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Celebrarea Zilei Internaţionale a Romilor (8 aprilie)

ro

08 Apr, 2014 15:50 901 Marime text
Ministerul Afacerilor Externe salută celebrarea Zilei Internaţionale a Romilor, eveniment marcat în mod tradiţional, la data de 8 aprilie.
Cu acest prilej, Ministerul Afacerilor Externe reiterează importanţa pe care o au abordarea  incluziunii sociale la nivel european şi eliminarea discursurilor politice care pot conduce la respingerea alterităţii la nivelul populaţiei majoritare.
Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă convingerea că  actorii naţionali şi internaţionali se vor concentra pe găsirea de soluţii concrete care să permită obţinerea de rezultate cuantificabile în procesul de integrare a romilor, axate pe accesul la educaţie, locuinţe, sistemul sanitar şi pe crearea de locuri de muncă.
 
România a conştientizat că diversitatea etno-lingvistică şi culturală, caracteristică omniprezentă a societăţilor europene, aduce un plus de valoare comunităţilor majoritare. Acesta este motivul pentru care ţara noastră a adoptat un cadru legislativ şi instituţional, apreciat  la nivel european şi internaţional, prin care sunt asigurate  drepturile persoanelor aparţinând minorităţilor, inclusiv cea romă, scopul fiind crearea unui climat de toleranţă şi bună înţelegere.
 
Ministerul Afacerilor Externe apreciază că sprijinul societăţii civile şi al liderilor minorităţii roma este esenţial, aceştia având capacitatea de a influenţa în mod definitoriu schimbările la nivelul beneficiarilor direcţi ai politicilor guvernamentale şi europene.
 
Ministerul Afacerilor Externe va continua să promoveze şi să protejeze drepturile şi libertăţile tuturor cetăţenilor români, inclusiv ale celor de etnie romă,  ţinând cont de statutul lor de cetăţeni europeni, să depună eforturi pentru a elimina încercările de stigmatizare a comunităţilor de romi din străinătate şi să solicite respectarea normelor europene în vigoare în privinţa liberei circulaţii şi anti-discriminării.  
Informaţii suplimentare:
Ziua Internaţională a Romilor a fost proclamată în 1971, cu prilejul primului Congres internaţional al romilor de pretutindeni. În statele din Europa de Est, inclusiv România, data de 8 aprilie a fost consacrată Zilei romilor începând cu anul 1990.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii