Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:45 20 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ICR Berlin - Programul lunii septembrie 2011

ro

06 Sep, 2011 13:14 1027 Marime text

07 -17 septembrie 2011: Festivalul Internaţional de Literatură:

Lecturi. Discuţii cu publicul. Graphic Novels

Locaţie: Haus der Berliner Festspiele, Schaperstrasse 24, 10719 Berlin

Constantin Abăluţă, Maria Manolescu şi Alexandru Ciubotariu la cea de-a 11-a ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură de la Berlin

10 septembrie 2011,10.00: Haus der Berliner Festspiele, Seitenbühne
Invitat: Alexandru Ciubotariu

În rubrica »Specials« este prezentat în cadrul festivalului de literatură din acest an un gen literar mai puţin cunoscut: «graphic novel». Ca formă şi conţinut, un „graphic novel" se aseamănă mai mult cu romanul, decât cu un «comic» tradiţional. În timp ce „comic" apar cel mai adesea în ziare, sau în albume, un graphic novel este o carte, cu pretenţii literare datorită tematicii şi complexităţii narative. Sub titlul «European Graphic Novels» sunt prezentate exemple extraordinare ale acestei forme de artă - cu autori de «graphic novel» din toată Europa.

Alexandru Ciubotariu s-a născut în 1979 la Călăraşi şi a crescut la Constanţa. A absolvit Academia de Arte »George Enescu« în Iaşi, cu o lucrare despre istoria benzii desenate. Ciubotariu a publicat numeroase desene, caricaturi şi comics în mai mult de 70 de ziare şi reviste europene, printre care şi în »Business Magazine«. A creat mai mult serii de timbre pentru Romfilatelia şi a ilustrat numeroase cărţi.
Alexandru Ciubotariu se numără printre cei mai cunoscuţi autori de «comic» din România, a publicat 12 albume de acest gen, primul în anul 1995 cu titlul «Străinii», care a şi fost premiat ca cel mai bun album al anului de către International Comics Convention -târg internaţional de «comic».

Este fondator al Muzeului Benzii Desenate din Bucureşti, unde şi lucrează în calitate de curator. În anul 2010 a publicat împreună cu Dodo Niţă »Istoria benzii desenate româneşti«. Alexandru Ciubotariu trăieşte şi lucrează la Bucureşti.

12 septembrie 2011, 20.30: Haus der Berliner Festspiele, Seitenbühne
Invitat: Constantin Abăluţă
În poeziile lui Constantin Abǎlutǎ, care se autodefineşte drept „poetul banalului", suprafaţa banal-absurdă ascunde şi o realitate dură, frustrantă, la care se raportează critic. Poezia sa acoperă zone vaste, de la haiku la poeme lungi, epice.
Constantin Abăluţă s-a născut în 1938 în Bucureşti. Aici a absolvit Institutul de Arhitectură „Ion Mincu". Deja de foarte devreme a fost atras de scris. Încă din facultate a scris primele texte literare, pe care le-a publicat în diferite reviste. După încheierea studiului a lucrat câţiva ani ca arhitect, înainte ca în 1969 să se dedice exclusiv scrisului.
Constantin Abăluţă se numără printre cei mai importanţi scriitori ai României. Pentru opera sa a primit diferite premii literare, printre care se numără Premiul Uniunii Scriitorilor (de trei ori) şi Prix de Poètes Francophone din partea Uniunii Artiştilor şi Scriitorilor Francezi S.P.A.F. Este vicepreşedintele secţiei române a PEN: Autorul trăieşte şi lucrează la Bucureşti.


17 septembrie 2011,14.00: Haus der Berliner Festspiele, Seitenbühne
Invitat: Maria Manolescu

Stückemarkt din cadrul Theatertreffen prezintă un maraton de lectură cu şase dintre cei mai promiţători tineri dramaturgi din întreaga Europa. Sunt prezentate piese din Marea Britanie, Spania, Cehia, România, Estonia şi Italia în cadrul unor lecturi scenice. Autorii sunt şi ei prezenţi şi răspund întrebărilor publicului, într-o aşa numită »Laptop-Wedding«.

Maria Manolescu s-a născut în 1980 la Braşov, Rumänien. În 2006 a debutat cu romanul »Halterofilul din Vitan«. Piesele ei de teatru »With a little help from my friends« şi»Sado-Maso Blues Bar« au primit premiul dramAcum pentru cele mai bune piese. În cadrul programului de rezidenţe la London Royal Court Theatre a scris în 2007 »I'm Not Jesus Christ«; alte piese: »Re:Re:Re:Hamlet« şi »Love Thyself«. În anul 2010 a publicat al doilea roman al său, »Ca picaturile de sânge pe linoleumul din lift«. Maria Manolescu trăieşte la Bucureşti.

8-15 septembrie 2011:

Festival de dans

Locaţie: Fabrik Potsdam, Schiffbauergasse 10, 14467 Potsdam

Moving Romania - FESTIVAL DE DANS CONTEMPORAN

Între 8 şi 15 septembrie 2011, Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu" din Berlin în colaborare cu Centrul Internaţional de dans Fabrik Potsdam invită publicul german să descopere opt spectacole româneşti de dans contemporan. Societate, sex, sentimente - nimic nu este tabu, ci doar privit cu o ironie ascunsă şi cu mult curaj faţă de absurd.
Când se gândesc la România, străinilor le trec prin minte nume ca Nadia Comăneci, Ilie Năstase sau Dracula. Dar dansul? Dansul în România se află într-o fază de redescoperire. Formatele, limbajul corporal, graniţa dintre actor şi dansator dar şi dintre dans şi performance se topesc sub umbrela neconvenţionalului. Moving Romania este primul festival de dans contemporan românesc organizat în spaţiul german.
Andreea Novac, Cosmin Manolescu, Sergiu Matis, Vlaicu Golcea, Bogdana Pascal, Mihaela Michailov, Mădălina Dan sunt protagoniştii scenei româneşti de dans contemporan, care îşi lasă amprenta în întreaga Europă.
În program:
Joi, 8 septembrie, orele 19:30
WHITE WORDS-BLUE HEARTED de / cu Mihaela Michailov şi Mădălina Dan - Performance
DUET de / cu Vlaicu Golcea şi Sergiu Matiş - Performance
PRETEND WE MAKE YOU HAPPY de Andreea Novac, cu Ştefan Lupu, Alin State, Istvan Teglas - Performance

Vineri, 9 septembrie + sambata, 10 septembrie, orele 19:30
DUET de / cu Vlaicu Golcea şi Sergiu Matiş - Performance
DANCE A PLAYFUL BODY de Andreea Novac, cu Istvan Ţeglaş - Performance
SUPERGABRIELA de Cosmin Manolescu, cu Camille Mutel, Litsa Kiousi, Cosmin Manolescu - Performance

Joi, 8 septembrie - sambata, 10 septembrie |zilnic de la18:00vernisaj, Joi08. Sept | 19:00 [fabrik Club]
INCREASING ROMANIAN DANCE - Instalaţie video despre dansul contemporan românesc de Bogdana Pascal

Vineri, 9 septembrie+sambata 10. Sept | 11:00 [fabrik Café]
ARE WE READY? - masă rotundă cu coregrafi şi manageri culturali din România şi Germania

Vineri,09 septembrie + sambata10 septembrie|de la22:00 [fabrik Café]
DANCEe & MUSIC JAM SESSION cu Vlaicu Golcea.

Festivalul, născut ca urmare a faptului că dansul contemporan românesc este predominant necunoscut în Germania, îsi propune să sustină activitatea dansatorilor si coregrafilor români pe plan international.
Proiectul „Moving Romania" este organizat de Institutul Cultural Român din Berlin în colaborare cu Fabrik Potsdam, Fundaţia Robert Bosch şi este finanţat de Centrul Naţional al Dansului.

9-11 septembrie 2011:

Artă contemporană

Locaţie: Flughafen Tempelhof, Hangar 2, Columbiadamm10, 12101 Berlin

Vector: CRITICAL ALIENATED WORKS

Artişti: Dan Acostioaei, Andrea Hajtajer, Dumitru Oboroc, Bogdan Teodorescu
Curator: Cătălin Gheorghe

* „Vector - studioul de practici şi dezbateri artistice" este platforma educaţională de cercetare critică şi producţie artistică a Asociaţiei Vector din Iaşi, activată în colaborare cu Centrul de Cercetare „Estetică şi Creaţie Artistică" al Facultăţii de Arte Plastice, Decorative şi Design din cadrul Universităţii de Arte „George Enescu" Iaşi.

Concept:

Lucrările artiştilor sunt prezentate în formatul unei expoziţii-concept care explorează tema „procesului muncii" materiale şi imateriale influenţate de contextul periferic, însă internaţionalizat, în care sunt produse lucrările.
Munca artistului produce nu doar un obiect material perceput vizual, ci şi un conţinut informaţional perceput reflexiv. Ce anume dă valoare de piaţă unei lucrări artistice? Calităţile estetice ale obiectului-marfă, care provoacă judecata de gust, sau proprietăţile semantice ale mesajului lucrării-reflexie, care informează opinia publicului?
Interesul critic al artiştilor se poate confrunta cu aşteptările estetice ale publicului, ceea ce ar instiga condiţia unei alienări reciproce. În producerea acestei crize de situare şi de comunicare se crează şansa unei analize relaţionale. Ca atare, conceptul expoziţiei se bazează pe un schimb încrucişat de afecte şi de idei (vizate sunt şi mecanismele valorizării şi ideologia comercialismului) cu publicul unui târg de artă.
Lucrările lui Dan Acostioaei semnalează ironic paradoxuri ale asocierii lumii moderne a consumului de noi tehnologii şi a turismului cu ritualurile religioase ale binecuvântării şi sfinţirii. Andrea Hajtajer reciclează discursurile ziarelor şi comemorează fenomenul efemerităţii ştirilor expunând lucrul artistului cu realiatea imediată. Fotografiile lui Dumitru Oboroc indică contradicţii formale şi sociale într-o lume alienată de context. Bogdan Teodorescu abordează parodic iconuri ale societăţii informaţionale contemporane, reprezentându-le contradictoriu într-unul din materiale tradiţionale ale sculpturii şi în mediul fotografiei conceptuale.

Publicaţia va prezenta un studiu asupra tematizării esteticii şi politicii artistice în practicile culturale ale oamenilor creativi dintr-unul din marile oraşe, şi în acelaşi timp cele mai îndepărtate, aflate la graniţa Uniunii Europene.

Galeria Anca Poteraşu

Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu" din Berlin susţine, de asemenea, participarea artiştilor Lea Rasovszky, Dan Raul Pintea, Zoltan Bela şi Adriana Jebeleanu de la Galeria Anca Poteraşu.

Sâmbătă, 10 septembrie 2011, ora 23.00:

Muzică

Locaţie: Leeve Club Berlin, Neue Promenade 10, 10178 Berlin

ROA LA Berlin Music Week

Trupa ROA s-a înființat în toamna lui 2010. Membrii fondatori sunt Bogdan Popoiag (UNU') și Cezar Stănciulescu (Junkyard). În numai două saptamani din momentul lansării, single-ul "Ne place" a atins maximum de difuzări și s-a clasat pe locul I în fruntea celor mai difuzate cântece la radio. În prezent, trupa a câștigat un nou membru, Cristian Negriuc. Vizitaţi www.roamusic.ro!

10 septembrie - 6 noiembrie 2011:

Fotografie

Locaţie: Wilhelm Hack-Museum Ludwisghafen, Berliner Straße 23, 67059 Ludwigshafen am Rhein

ARTISTUL FOTOGRAF Nicu Ilfoveanu La Fotofestival Mannheim-Ludwigshafen-Heidelberg

Între 10 septembrie si 6 noiembrie 2011, Nicu Ilfoveanu este invitat să participe la festivalul de fotografie Fotofestival Mannheim Ludwigshafen Heidelberg. Seria de 16 lucrări, ce vor fi prezentate, se intitulează Steampunk Autochrome. Cu această serie artistul a obţinut premiul pentru fotografie oferit de Banca Centrală Europeană în 2010 şi tot anul trecut a participat la PhotoEspagna.

20 septembrie - 1 octombrie 2011:

Expoziţie, muzică, lectură publică, conferinţe

Locaţie: Berlin, diverse locaţii

Săptămâna culturii saşilor din Transilvania

De la colonizarea petrecută în secolul al XII-lea, saşii din Transilvania au trăit adaptându-se condiţiilor din zona carpatică şi în contact neîntrerupt cu spaţiul cultural german şi cu cultura popoarelor învecinate - mai ales români şi unguri, dezvoltându-se, astfel, o ramură diferită a culturii germane. Faţetele acestei culturi vor fi prezentate de Asociaţia Saşilor Transilvani din Germania, în colaborare cu Deutsches Kulturfo¬rum östliches Europa şi cu Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu", între 20 septembrie - 1 octombrie 2011, la Berlin, în cadrul Săptămânii culturii saşilor din Transilvania.

20 septembrie, ora 19.30: „Patrie - Cultură"
Discurs festiv de Karin Servatius-Speck, deschiderea Săptămânii culturii saşilor din Transilvania
Vernisajul expoziţiei „Figuration - Transfiguration" a artistului Kaspar Lukas Teutsch
Locaţie: ICR Berlin, Koenigsallee 20 A, 14193 Berlin (Grunewald, S-Bahnhof Halensee).
Program de vizitare: luni-vineri, orele 10-17.

23 septembrie ora 19.30: „De Zegden ändern sich" („Vremurile se schimbă").
Cântece săseşti din Transilvania, interpretate de Hans Seiwerth.
Locaţie: ICR Berlin, Koenigsallee 20 A, 14193 Berlin (Grunewald, S-Bahnhof Halensee).

26 septembrie, ora 18.30: „Hermann von Salza - Cavaler al Ordinului și diplomat între împărat și papă. 800 de ani de la trimiterea Ordinului German în Ungaria".
Discuție publică cu prof. dr. dr. h.c. Udo Arnold, prof. dr. Roman Czaja, prof. dr. Konrad Gündisch.
Locație: Jacob-und-Wilhelm-Grimm-Zentrum, intrarea: Geschwister-Scholl-Straße 1/3, 10117 Berlin (Mitte, U-Bahnhof Friedrichstraße).
Discuția publică, în cadrul căreia va fi prezentată și expoziția „Ţara Bârsei - 800 de ani", este organizată de Deutsches Kulturforum östliches Europa.

27 septembrie, ora 19.30: „Zusammen allein". Lectură publică.
Karin Bruder citeşte din romanul său „Zusammen allein", nominalizat la Premiul german pentru cărţi pentru tineret şi la Premiul literar pentru înţelegere europeană.
Locaţie: ICR Berlin, Koenigsallee 20 A, 14193 Berlin (Grunewald, S-Bahnhof Halensee).

28 septembrie, ora 19.30: „Saşi transilvăneni, muzicieni în Berlin".
Conferinţă susţinută de Karl Teutsch, acompaniat la pian de Peter Szaunig.
Locaţie: ICR Berlin, Koenigsallee 20 A, 14193 Berlin (Grunewald, S-Bahnhof Halensee).

30 septembrie, ora 19.30: „Homo Transylvanus".
Conferinţă şi lectură publică susţinute de Hans Bergel.
Locaţie: ICR Berlin, Koenigsallee 20 A, 14193 Berlin (Grunewald, S-Bahnhof Halensee).

1 octombrie, orele 14.30-18.00: „Gusto Gräser. Un profet verde din Transilvania".
Zi tematică:
„Gusto Gräser - eremitul de pe Monte Verità", film de Christoph Kühn, 2006
„Viaţa şi opera lui Gusto Gräsers". Conferinţă susţinută de Hermann Müller
„Ardeleanul care râde". Conferinţă susţinută de Hans Bergel
Lectură publică: Wolf Euba
„Filosofia, arta şi scrierile lui Gusto Gräser". Conferinţă susţinută de Hermann Müller
Locaţie: Katholische Akademie Berlin, Hannoversche Straße 5b, 10115 Berlin (Mitte, U-Bahnhof Oranienburger Straße).
Program organizat de Deutsches Kulturforum östliches Europa şi de Gusto-Gräser-Archiv.

Alte manifestări cu tematică privind saşii din Transilvania, în Berlin:
20 septembrie, ora 18.30: „În toate lucrurile se ascunde un cântec".
Tradiţia povestirii în Europa de Est şi de Sud-Est.
Locaţie: Europasaal der Deutschen Gesellschaft im Mosse-Palais, Voßstraße 22, 10117 Berlin (Mitte, S- und U-Bahnhof Potsdamer Platz).

21 septembrie, ora 18.00: Recepţie cu ocazia împlinirii a 130 de ani de la înfiinţarea Asociaţiei Germane pentru relaţii culturale cu străinătatea.
Discurs festiv: d. dr. Christoph Klein. Program muzical: corul saşilor transilvăneni din Berlin
Locaţie: Vertretung des Landes Nordrhein-Westfalen beim Bund, Hiroshimastraße 12-16, 10785 Berlin (Mitte, U-Bahnhof Kurfürstenstraße)

22 septembrie, ora 19.00: Înmânarea premiului „Georg Dehio" pentru cultură 2011.
Câştigător: d. dr. Christoph Klein; Discurs: Klaus Johannis
Locaţie: Atriumul Deutschen Bank, Unter den Linden 13-15, 10117 Berlin (Mitte, U-Bahnhof Friedrichstraße).
Pentru a participa la înmânarea premiului trebuie să vă confirmaţi prezenţa (telefonic sau prin e-mail: (030) 890 61 987 sau office@rki-berlin.de).

24 şi 25 septembrie 2011:

Muzică

Locaţii: Beethovenhalle Bonn, Wachsbleiche 16, 53111 Bonn

Sendesaal des Hessischen Rundfunks, Bertramstraße 8, 60320 Frankfurt/Main

CONCERTE SUSŢINUTE DE PIANISTA mihaela ursuleasa

Asociaţia Filarmonică a Muzicienilor de Etnie Romă şi Sinti sărbătoreşte 10 ani de la înfiinţare cu un concert de gală, susţinut de Roma und Sinti Philharmoniker duminică, 25 septembrie 2011, de la ora 19.00, în Sala de concerte a Hessischer Rundfunk. Orchestra numită mai sus a cântat pentru prima dată în 2002, cu 24 de instrumentişti şi cu violonistul Roby Lakatos ca solist. În cadrul concertului de gală, Roby Lakatos va cânta din nou ca solist, acompaniat de orchestra care, între timp, s-a mărit şi a devenit cunoscută în întreaga Germanie: grupul, care era iniţial format numai din instrumente cu coarde, a ajuns - sub conducerea dirijorului Riccardo M Sahiti - la un număr de muzicieni de trei ori mai mare decât cel incipient.
Astfel, a crescut şi dimensiunea programului muzical al concertului de gală: în afară de Roby Lakatos, care va interpreta „Zigeunerweisen" de Sarasate, vor cânta şi pianista de origine romă Mihaela Ursuleasa (Franz Liszt - „Concert pentru pian şi orchestră nr. 1 în mi bemol major"), contrabasistul Roman Patkoló şi violonistul Geza Hosszu-Legocky (Giovanni Bottesini - „Grand Duo concertante"; Camille Saint-Saens - „Introduction et Rondo Capriccioso"). Nu este o coincidenţă faptul că operele lui Franz Liszt domină pogramul: prin interpretarea „Valsului lui Mefisto nr. 1" şi a „Rapsodiei maghiare nr. 2", orchestra marchează 200 de ani de la naşterea compozitorului. Multe momente ale acestui concert conţin muzică cu influenţe ale culturii rome, cum ar fi: Zoltan Kodály - „Galántai Táncok" („Dansuri din Galánta") pentru orchestră; Rodion Schtschedrin - suita „Carmen" după Georges Bizet, pentru orchestră de coarde şi percuţie.
Tocmai păstrarea acestei tradiţii muzicale este dintotdeauna scopul orchestrei amintite, care respectă, atunci când interpretează piesele, temperamentul şi pasiunea caracteristice etniei rome.
Concertul de gală se desfăşoară sub patronajul scriitorului Günter Grass, care are o puternică legătură cu cultura romă: ca preşedinte al Fundaţiei de binefacere în sprijinul romilor, promovează activităţile care duc la o mai bună înţelegere a caracteristicilor culturii rome.

Cu o seară înaintea concertului de gală, acelaşi program va fi prezentat în cadrul unei seri dedicate lui Liszt, la festivalul Beethovenfest în Bonn (Beethovenhalle, ora 21.45).

Bilete pentru concertul de gală pot fi cumpărate cu 20 euro sau cu reducere 14 euro, la toate casele de bilete din Frankfurt şi Bonn (www.hr-ticketcenter.de, telefon 155-2000 sau www.ticketcenter.de) precum şi în seara concertului, la intrarea în sală.

Marţi, 27 septembrie 2011, ora 20.00:

Muzică

Locaţie: Ambasada României, Dorotheenstraße 62-66, 10117 Berlin

Cymbalom Jazz Trio: Latinos do oriente

Muzică clasică şi muzică folclorică românească, într-o interpretare modernă: melodii precum „Sanie cu zurgălăi" şi „Cântă-mi, lăutare" ca ethno-jazz, în cadrul simpozionului „Romanistica în dialog" (25.-29. septembrie 2011).

Cymbalom Jazz Trio: Decebal Bădilă (bass), Adrian Ciceu-Cicero (percuţie) şi Marius Preda (ţambal).
Decebal Bădilă - cel mai bun basist român, un virtuoz al muzicii jazz, cu emisiuni TV proprii. Din 1997 este membru al big bandului radiodifuziunii SWR Stuttgart şi concertează în întreaga Europă alături de staruri ale muzicii jazz. Cele două albume solo ale sale reprezintă pietre de hotar privind ghitara bass electrică.

Adrian Ciceu-Cicero - percuţionist. A fost mulţi ani membru al orchestrei simfonice a studiourilor de film Bucureşti, al orchestrei televiziunii „Freies Berlin" şi al big bandului Paul Kuhn. Începând cu anii 1990, s-a specializat în folosirea tehnicilor braziliene şi cubaneze de a cânta la tamburello şi pandeiro.

Marius Preda - primul ţambalist din lume care foloseşte ţambalul pentru a cânta jazz. De asemenea, cântă la vibrafon, pian, vioară şi acordeon şi ştie cum să farmece publicul şi să îl facă să călătorească spre culturi uitate şi lumi îndepărtate.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii