Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:36 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat privind reglementarea activitatii psihologilor de instanta

ro

19 Feb, 2013 16:34 1120 Marime text

Prin Hotararea Consiliului Superior al Magistraturii nr. 48 din 2013, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 96, din 15 februarie 2013, a fost modificat si completat Regulamentul de ordine interioara al instantelor judecatoresti.

Potrivit actului normativ mentionat mai sus, la Capitolul III, cu denumirea Desfasurarea activitatii administrativ-judiciare a instantelor, a fost adaugata o noua sectiune, Sectiunea a XII-a, Psihologul instantei.

De la data intrarii in vigoare a actului normativ, fiecare curte de apel din Romania va avea in organigrama un psiholog specializat in specialitatea psihologia muncii si organizationala, atestat in conditiile legii de catre Colegiul Psihologilor din Romania.

Psihologul de instanta va asigura asistenta psihologica, evaluarea si consilierea psihologica a personalului curtilor de apel si al instantelor de judecata din circumscriptia acesteia, activitate psihologica ce va fi dimensionata si adaptata mediului organizational specific sistemului de justitie romanesc.

De asemenea, in activitatea profesionala psihologul de instanta trebuie sa respecte prevederile Legii nr. 213/2004 si regulamentele interne ale institutiei angajatoare.

In perioada 2010-2012, Colegiul Psihologilor din Romania a participat la mai multe consultari cu conducerea Consiliului Superior al Magistraturii, in urma carora s-a desprins idea necesitatii asigurarii asistentei psihologice pentru instantele de judecata prin profesionisti, atestati de catre Colegiul Psihologilor din Romania, avand statut de personal propriu angajat al curtilor de apel.

Apreciind acest demers, presedintele Colegiului Psihologilor din Romania, prof. dr. Mihai Anitei a declarat: " Salutam si pe aceasta cale Hotararea Consiliului Superior al Magistraturii prin care se recunoaste inca odata importanta socio-economica a profesiei de psiholog si a activitatii de psihologie in general. Este una dintre modalitatile prin care transmitem un semnal clar catre toate mediile economice si sociale din Romania de a utiliza psihologii pentru eficientizarea activitatii proprii din cadrul organizatiilor lor".

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii