Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:24 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Expoziţia despre istoria de 50 de ani a muncitorilor imigranţi turci în Austria

ro

01 Jun, 2015 10:38 1072 Marime text
Forumul Cultural Austriac organizează, în premieră la Constanţa, în perioada 9 – 30 iunie 2015, în colaborare cu Biblioteca Judeţeană şi Cityplex din cadrul Tomis Mall evenimentul multi-cultural AVUSTURYA! AUSTRIA!, o abordare din mai multe perspective asupra dinamicii contemporane a migrației. Expoziţia despre istoria de 50 de ani a muncitorilor imigranţi turci în Austria este o incursiune în amintirile, realizările şi experienţele documentate cu fotografii şi acte personale din viaţa primei generaţii a imigranţilor turci, veniţi la muncă în Austria. Expoziţia va fi vernisată pe data de 9 iunie la ora 18:30 de către istoricul social Joachim Hainzl, precum şi de coordonatorul de proiect Ali Özbaş. 
 
Viziunea transversală asupra comunităţii imigranţilor turci continuă într-un alt registru de stil, odată cu proiecţia filmelor Deine Schönheit ist nichts wert... (A, 2012 / Frumuseţea ta nu valorează nimic... (A, 2012) în regia lui Hüseyin Tabak ,  Risse im Beton (A, 2014) / Fisuri în beton (A, 2014) și  Kuma (A, 2012) / A doua soție (A, 2012) ambele în regia lui Umut Dag. Cei doi regizori reprezintă minoritatea turcă din Austria, formată odată cu integrarea în societatea civilă a ţării de adopţie. Prima proiecție, Deine Schönheit ist nichts wert... (A, 2012) / Frumuseţea ta nu valorează nimic... (A, 2012) va avea loc pe data de 9  iunie,  orele 19:30, în amfiteatrul Bibliotecii Județene, în continuarea vernisajului expoziției AVUSTURYA! AUSTRIA!. Aceasta va fi urmată de o dezbatere pe tema migraţiei contemporane aşa cum este reflectată în cea de-a şaptea artă, dar şi din punct de vedere sociologic. Dezbaterea va fi mediată de Angelo Mitchievici, conferenţiar doctor la Catedra de Filologie română, membru Fipresci şi invitatul său, Florin Anghel, profesor universitar în cadrul Facultăţii de Istorie şi Ştiinţe Politice. Ziua de 10 iunie îi va fi dedicată regizorului Umut Dag, când vor rula celelalte două proiecții :  Kuma (A, 2012) / A doua soție (A, 2012), la Biblioteca Județeană, de la orele 18:30 și Risse im Beton (A, 2014) / Fisuri în beton (A, 2014), la Cityplex, de la orele 19:30 din cadrul Tomis Mall . 
Intrarea la toate evenimentele este liberă în limita locurilor disponibile.
Diversitatea etnică este specifică Constanţei. Dobrogea, de peste 2000 de ani model de convieţuire în pace şi dialog, reflectă diversitate şi convieţuire paşnică, în care contribuţia religiilor a fost importantă în edificarea unei civilizaţii a păcii şi a dialogului. Numărul important de minorităţi etnice a îmbogăţit civilizaţia românească, dar societatea civilă se confruntă în prezent cu fenomenul imigraţiei deopotrivă ca furnizor de migranţi, dar şi ca gazdă pentru transfugi. Evenimentul multi-cultural AVUSTURYA! AUSTRIA! oferă astfel o dublă perspectivă de interpretare pentru publicul din Constanţa.
 
  Vă aşteptăm!
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii