Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:38 11 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

EWITA Comunicat de presa – 13.05.2010

ro

14 May, 2010 06:01 1397 Marime text
Data de 12 mai 2010, a insemnat atât pentru Centrul Roman pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Personalului din Transporturi Navale – CERONAV, instituţie aflata în subordinea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii cât şi pentru Centrul Naţional de Promovare a Transportului Intermodal – CNPTI, o noua ocazie de colaborare prin organizarea, la Constanta,  a unui seminar profesional cu tema:

PROVOCAREA LOGISTICII ÎN ROMÂNIA – REALITATE SAU OPORTUNITATE

Evenimentul a fost organizat in cadrul proiectului EWITA si constituie o activitate din cadrul pachetului de lucru privind promovarea si diseminarea informaţiilor către potenţialii utilizatori ai platformei de e-learning  INeS pentru Dunăre.
EWITA este un proiect complementar proiectului - eWIT (Web-based Intermodal Inland Waterway Transport Training for Europe), finantat prin programul  Marco Polo I, ce a avut ca scop dezvoltarea, testarea si implementarea unei platforme de e-learning (INeS).
Intalnirea a reunit reprezentanţi ai autorităţilor locale şi centrale, companii de transport naval, administraţii portuare, administraţii fluviale, centre logistice, asociaţii ale armatorilor şi operatorilor fluviali, companii de transport naval, operatori portuari.

Cuvintul de deschidere l-a avut Dna Doina MUNTEANU – Director Subunitatea Galati din cadrul CERONAV,  care a  subliniat faptul ca acest eveniment doreste sa aduca la cunostinta tuturor celor interesati, noile metode de instruire a personalului implicat in activitatea de transporturi pe ape interioare prin utilizarea Platformelor de e-learning.
Tot cu acest prilej a fost prezentată şi activitatea CERONAV precum si implicarea acestei institutii in derularea de proiecte europene, unul dintre acestea fiind proiectul EWITA.
 
Prezentarea generala a proiectului EWITA a fost susţinută de catre Dna Doina Munteanu, coordonator al proiectului EWITA în cadrul CERONAV. Au fost prezentate obiectivele proiectului, grupul ţintă, modulele de instruire din cadrul Platformei INeS pentru Dunăre, bugetul, durata proiectului, partenerii implicaţi şi rezultatele proiectului.
Doamna Doina Munteanu a precizat ca in cadrul proiectului EWITA se va actualiza si extinde substantial conceptul european pentru navigatia pe ape interioare în ceea ce priveste nivelurile de învatare, continutul cursurilor, instrumentele si metodele de pregatire, precum si limba în care se va face instruirea. Platforma INeS, dezvoltata în cadrul proiectului eWIT, va fi adaptata pentru coridorul Dunarii, fiind denumita INeS Danube si se va crea si o noua platforma de pregatire pentru coridorul Rhin - Maas – Schelde – IneS RMS.
Ambele platforme: INeS Danube si INeS RMS vor fi disponibile în 4 limbi: engleza, germana, olandeza si româna, la finele lunii iulie 2010.
EWITA va furniza concepte de pregatire moderne si platforme web de e-learning de ultima generatie pentru transportul pe ape interioare din Europa.

In contextul tematicii seminarului s-a inscris si prezentarea dnei Monica Patrichi din partea Ministerului Transporturilor si Infrastructurii din Romania, care a oferit invitatilor informatii legate de proiectele pe care le sustine in prezent ministerul de resort si a facut o trecere in revista a celor mai noi initiative privind sprijinirea dezvoltarii transporturilor si logisticii in Romania

Dunarea si porturile dunarene constituie puncte strategice in dezvoltarea regionala, cresterea competitivitatii,  a  conditiilor sociale si a calitatii mediului inconjurator. Eforturile Administratiei Porturilor Dunarii Maritime de a mentine un climat social si de mediu favorabil dezvoltarii afacerilor au fost prezentate de catre Dl. Siviu Meterna din cadrul Companiei Naţionale “Administraţia Porturilor Dunării Maritime” Galaţi

Nicio initiativa privind dezvoltarea in domeniului transporturilor si a  logisticii nu poate fi scoasa din contextul legislativ national sau european. De aceea, Dra Andreea Nistor, Secretar general in cadrul Centrului National de Promovare a Transportului Intermodal a adus la cunostinta participantilor initiativele legislative ale Uniunii Europene privind cadrul legal de finantare al proiectelor in domeniile de transport si logistica. Seminarul a fost un bun prilej de a invita pe cei prezenti sa ia act de faptul ca pe site-ul Comisiei Europene se afla, in proces de consultanta publica, trei initiative legislative asupra carora si stakeholderii din industria de transporturi din Romania isi pot exprima punctul de vedere pana la sfarsitul anului 2010. Cele trei documente ale Comisiei sunt:  Comunicare a Comisiei - Un viitor sustenabil pentru transporturi: către un sistem integrat, bazat pe tehnologie şi uşor de utilizat,  Strategia UE pentru Regiunea Dunării si Politica privind viitorul retelelor de transport europene (TEN-T) si a ghidurilor de finantare.  

In completarea acestei prezentari s-a aflat cea a dlui Vasile Stancu – Director General TOUAX ROM care a subliniat priorităţile identificate de România în cadrul Strategiei Dunării si a lansat un apel public catre toti cei implicati in domeniul transporturilor si logisticii sa participe si sprijine realizarea cat mai obiectiva a acestei strategii de dezvoltare regionala.

Portul Constanţa şi coridoarele de transport sunt generatoare de profit pentru mediul de afaceri, iar Romania beneficiază, în acest sens, de o aşezare strategică cu un potenţial foarte bun de a deveni “poarta” principală de intrare pentru bunurile din Asia, destinate pieţei Uniunii Europene. De aceea Portul Constanţa este cel mai important punct in dezvoltarea infrastructurii de transport si se poate constitui intr-o platforma pretioasa pentru dezvoltarea intermodalismului în zona de Sud-Est a Europei. Toate aceste aspecte au fost expuse de catre Dna Mihaela Staetu, din cadrul Serviciului de Achizitii Publice CN APM SA Constanţa

Programul a mai cuprins: prezentarea generala a modulelor de lucru  din cadrul platformei EWITA, prezentarea Proiectului NELI - Retea de cooperare pentru logistică şi educaţie navală focalizată pe transportul pe ape interioare în coridorul Dunării, susţinută de soluţii inovatoare,care au fost sustinute de catre Corina GUITA – Expert consultant CERONAV – Subunitatea Galati şi Alina DUMITRIU –Inginer IT – CERONAV.

Siguranta in transportul pe caile navigabile interioare si Dunare este conferita prin implementarea sistemului RORIS (River Information Services) care are un rol semnificativ in monitorizarea si managementul traficului  Sistemul RIS furnizeaza informatii tactice si strategice asupra traficului fluvial, precum si în ceea ce priveste managementul acestuia. De asemenea, furnizeaza informatii privind planificarea voiajelor, managementul transporturilor, managementul inter-modal al porturilor si terminalelor, statistici, informatii privind reglementarile legale si taxele portuare.  Informatiile au fost oferite de catre Dl. Iulian Ichim din cadrul serviciului Informatica si Radiocomunicatii din cadrul Autoritatii Navale Romane.

In contextul globalizarii economiei, in ultimii ani s-a constatat o dezvoltare accelerata a centrelor logistice din Romania. Pe harta tarii noastre, unul din punctele strategice de dezvoltare in acest domeniu il constituie Portul Constanta. Aici isi desfasoara activitatea compania Sea Container Services. Dna Isabela Dinu din cadrul departamentul de Marketing si PR a avut amabilitatea de a ne furniza informatii generale despre activitatea companiei si mai ales despre Blue Waterhouse sau “Magazia albastra”, asa cum este ea cunoscuta in mediul transportatorilor si dezvoltatorilor din aceasta regiune.

Concluzia ce s-a desprins la sfarsitul seminarului a fost aceea ca in acest context, Logistica este principala miza de dezvoltare si un pariu  de câstigat in cursa pentru creşterea economică având in vedere faptul că obiectivul general al strategiei in domeniul transporturilor il reprezintă dezvoltarea echilibrata a sistemului naţional de transport care să asigure o infrastructura şi servicii de transport moderne şi durabile, formarea pe durata intregii vieti a resursei umane implicate in acest domeniu de activitate, dezvoltarea sustenabilă a economiei şi imbunătăţirea calităţii vieţii, transformarea porturilor in centre logistice şi integrarea trenasportului pe caile navigabile interioare lor in sistemul de transport intermodal, pentru a asigura conectivitatea localităţilor de-a lungul fluviului Dunarea.

Dezvoltarea acestor domenii nu poate avea loc fara pregatirea celor implicati. De aceea proiectul EWITA vine in intampinarea cerintelor de perfectionare a personalului din domeniul transportului pe ape interioare si le ofera informatii utile despre logistica, cai navigabile şi porturi, infrastructura de navigatie, servicii RIS, politici si legislatie, piata si organizaţii si altele.

Informatii suplimentare despre platforma de e-learning, pot fi obtinute prin CERONAV contactand-o pe Dna Doina Munteanu , director al Subunitatii Galati a CERONAV CONSTANTA sau la adresa de site: www.ewita.info.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii