Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:42 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bacău și Constanța se bat pentru titlul de Capitala Tineretului din România și pentru premiul de 50.000 de euro

ro

27 Oct, 2016 11:07 1968 Marime text
Bacău și Constanța sunt orașele care au rămas în competiția pentru titlul de Capitala Tineretului din România și, implicit, pentru premiul în valoare de 50.000 de euro, care va fi oferit orașului câștigător. Următoarea Capitală a Tineretului din România va fi anunțată în data de 13 noiembrie, la Timișoara.

Inițiatorii programului - Consiliul Tineretului din România (CTR), Federația SHARE Cluj-Napoca, Grupul PONT și Banca Comercială Română (BCR) - au stabilit că Bacău și Constanța au îndeplinit criteriile de înscriere în concurs și că cele două candidaturi sunt eligibile.

Dosarul de candidatură trebuia trimis până pe 21 octombrie, ora 23:59, la adresa de e-mail haisavorbim@capitalatineretului.ro, și să respecte regulile de înscriere în competiție:
- să includă o scrisoare de intenție din partea orașului candidat, semnată de primar (sau de persoana desemnată să reprezinte localitatea);
- să includă o scrisoare de intenție, scanată, din partea unei structuri de tineret reprezentative la nivelul localității (sau din partea unei coaliții formate de organizații de tineret pentru această cauză, dacă nu există o structură de reprezentare la nivel urban);
- să nu depășească maximum 40 de pagini, format A4.

Cele două candidaturi vor fi analizate de către un juriu independent, format din:
Andrei Popescu – Secretar de Stat, Ministerul Tineretului și Sportului;
Vlad Ștefan – Președinte, Consiliul Național al Elevilor;
Vlad Cherecheș – Președinte, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România;
Mihaela Gîrleanu – Director Executiv, Organizația Națională „Cercetașii României”;
Traian Ispasiu – Vicepreședinte Promovare, Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România;
Anca Năstase – Director Executiv, Federația VOLUM;
Mihai Vilcea – Vicepreședinte, Fundația Județeană pentru Tineret Timiș;
Bogdan Talmaciu – Reprezentant, Tineretul Social Democrat;
Maria Forna – Președinte Executiv, Tineretul Național Liberal;
Vlad Țone – Președinte Executiv, Tineretul Alianței Liberalilor și Democraților;
Gabriel Popa – Președinte, Organizația de Tineret a Mișcării Populare;
Konrad Res – Coordonator Regional, Conferința Tineretului Maghiar din România;
Florin Godean - Country Manager, Adecco Romania;
Reprezentant, Samsung.

Jurizarea se va face în funcție de o serie de criterii, printre care motivația care a stat la baza fundamentării candidaturii, coerența viziunii, a misiunii și a obiectivelor, și corelarea proiectelor propuse cu strategii și documente de politici publice de tineret.

Orașul câștigător va purta titlul de Capitala Tineretului din România în perioada 2 mai 2017-1 mai 2018 și va câștiga un premiu în valoare de 50.000 de euro, acordat de Consiliul Tineretului din România (CTR), Federația SHARE Cluj-Napoca, Grupul PONT și Banca Comercială Română (BCR).

Premiul reprezintă atât un punct de pornire pentru finanțarea proiectelor propuse de orașul câștigător, cât și o resursă disponibilă pentru contribuția proprie în atragerea de surse adiționale de finanțare. După decernarea premiului, inițiatorii programului vor continua eforturile de mobilizare a unor parteneriate publice și private pentru susținerea programului.

Viitoarea Capitală a Tineretului din România va fi anunțată în data de 13 noiembrie, în cadrul unei ceremonii ce va avea loc la Timișoara, primul oraș din România care a primit titlul de „Capitala Tineretului din România” și care și-a asumat pionieratul programului în perioada 2 mai 2016-1 mai 2017.

Despre program

„Capitala Tineretului din România” este un program care funcționează pe principii similare cu „Capitala Europeană a Tineretului” și a fost inițiat, la nivel național, de:
Consiliul Tineretului din România (CTR) – entitate reprezentativă a tineretului din România;
Federația SHARE Cluj-Napoca – comanagerul programului Cluj-Napoca 2015, Capitala Europeană a Tineretului;
Grupul PONT – grup de experți de tineret, inițiatorul măsurilor de pregătire a Capitalei Tineretului din România pe baza experienței candidaturii municipiului Cluj-Napoca pentru Capitala Europeană a Tineretului 2015;
Banca Comercială Română (BCR) – lider al sistemului bancar românesc.

Obiectivul programului Capitala Tineretului din România este să elaboreze strategii de dezvoltare locale pentru tineri și să-i implice activ în procesele decizionale din orașele lor pe teme ce țin de educație, cultură, politică demografică și alte domenii de interes pentru ei. De asemenea, își propune să stimuleze autoritățile publice locale și companiile private să susțină și să se implice în implementarea proiectelor propuse în cadrul programului.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii