Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:45 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Exodul continuă. Constanța, orașul cu cei mai nefericiți tineri. „Domnule primar, ce faceți pentru noi?”

ro

02 Jun, 2022 00:00 2054 Marime text
  • Studiu efectuat recent de Consiliul Tineretului din România demonstrează că municipiul Constanța – Capitala Tineretului din România (2021-2022) este orașul cu cei mai nefericiți tineri
  • Din acest motiv foarte mulți tineri pleacă din Constanța la momentul începerii studiilor universitare, apoi se stabilesc și aduc plus valoare în locurile unde au studiat
  • Printr-o scrisoare publică, tinerii îl întreabă pe primarul Vergil Chițac ce are de gând să facă pentru ei
 
 

 
Studiu efectuat recent de Consiliul Tineretului din România demonstrează că municipiul Constanța – Capitala Tineretului din România (2021-2022) este orașul cu cei mai nefericiți tineri.

În acest context, tinerii din organizația Forța Dreptei îl întreabă pe primarul Vergil Chițac dacă îi pasă de copiii și tinerii din Constanța?

„Deși este un oraș care oferă multe oportunități, fie că vorbim de educație, afaceri, recreere sau viață de noapte, nu putem ignora faptul că orașul suferă de așa numitul „brain drain” - foarte mulți tineri pleacă din Constanța la momentul începerii studiilor universitare, apoi se stabilesc și aduc plus valoare în locurile unde au studiat.
 
 Este clar că administrația publică a eșuat în a crea politici sustenabile pentru tineri, iar nemulțumirile acestora sunt cât se poate de clare. Constanța este percepută ca un loc al distracțiilor estivale și cam atât. Constanța nu se poate dezvolta dacă vor fi deschise doar noi cluburi în nordul stațiunii Mamaia sau fluturând chei pe marginea drumului, acțiune prin care anunțăm turiștii că închiriem apartamente cu ziua. Cum să avem parte de o administrație eficientă când salariile abia dacă acoperă costul unei chirii? Toate administrațiile anterioare au contribuit, fiecare în felul său, la transformarea Constanței într-un imens sat cu ieșire la mare, fără oportunități pentru tinerii cu calificare și expertiză”, susține organizația de tineret a Forței Civice filiala Constanța.
 
Conform datelor publice, cel mai important sector economic din Constanța este reprezentat de comerț și industria de transport, reprezentând 33,93% din angajații din oraș. Cu alte cuvinte, constănțenii lucrează în companii care își desfășoară activitatea în port, lucrează sub diverse ocupații la mall, supermarketuri și diverse magazine din oraș.

„Lipsa oportunităților de muncă din industriile inovative reprezintă un semn important că tinerii cu astfel de abilități au părăsit orașul. Ați promis că veți fi un primar „eminamente pro-business”. Dar câte investiții private ați reușit să atrageți până acum?

Municipiul Constanța suferă, domnule primar, nu de lipsa celor mai scumpe coșuri de gunoi din țară sau a unui nou logo neînțeles de nimeni, ci de lipsa unei infrastructuri în domeniul afacerilor: parcuri industriale, servicii, suport pentru business, centre de conferințe, târguri și expoziții etc.”, mai notează organizația de Tineret Forța Dreptei, filiala Constanța în scrisoarea publică adresată primarului Vergil Chițac.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Citește și:

Constănțeanul supărat. Consiliul Director al Filialei Constanța a Uniunii Artiștilor Plastici, scrisoare deschisă către Chițac, Rusu și Ovanesian (documente)

 
 

Tags: Vergil Chitac


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii