Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:52 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Richard Wagner, unul dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai romantismului muzical...

ro

13 Feb, 2015 12:50 3291 Marime text
La data de 13 februarie 1883, la Veneţia, Richard Wagner, unul dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai romantismului muzical, s-a stins din viaţă. Decesul s-a produs în urma unei afecţiuni cardiace. Compozitorul avea 70 de ani.
Richard Wagner s-a născut pe 22 mai 1813, la Lipsca, azi Leipzig, într-o familie de actori. A studiat la Dresda şi la Lipsca, conform Wikipedia, şi a luat lecții de compoziție cu Christian Theodor Weinling. 
Primele sale opere de un răsunet deosebit, „Rienzi”, „Der fliegende Holländer” („Olandezul zburător" sau „Vasul fantomă"), l-au impus în viața artistică.
Următoarele opere, „Tannhäuser” şi „Lohengrin”, sunt mai greu acceptate de către public, din cauza elementelor inovatoare în structura dramatică și muzicală, însă, cu sprijinul lui Franz Liszt, vor fi prezentate mai târziu cu succes.
Creaţia wagneriană a avut o influenţă covârșitoare asupra evoluţiei ulterioare a muzicii. Compozitori precum Gustav Mahler, Claude Debussy şi Richard Strauss s-au dezvoltat sub influenţa muzicii lui Richard Wagner.
 
Sursa foto: classicfm.com
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii