Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:26 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Nicolae Grigorescu, primul dintre fondatorii picturii române moderne...

ro

21 Jul, 2015 12:47 5307 Marime text
La data de 21 iulie 1907, s-a stins din viaţă Nicolae Grigorescu, primul dintre fondatorii picturii române moderne, urmat de Ion Andreescu și Ștefan Luchian. Grigorescu a fost un simbol pentru tinerele generații de artiști care, în primele decenii ale secolului al XX-lea, căutau să aducă la lumină valorile spiritualității românești.
 
Al şaselea copil al lui Ion şi al Mariei, Nicolae Grigorescu s-a născut pe 15 mai 1838, în satul Pitaru, din judeţul Dâmboviţa. După moartea tatălui său, s-a mutat în Bucureşti, la o mătuşă, unde a fost ucenic la atelierul pictorului ceh Anton Chladek. A executat icoane şi picturi murale pentru biserici, apoi, la intervenţia lui Mihail Kogălniceanu, a primit o bursă de studiu la Şcoala de Belle-Arte din Paris.
 
Grigorescu a slujit pictura și, prin intermediul ei, identitatea românească. De-a lungul întregii vieți, a manifestat o nevoie acută de a călători, fiind mereu în căutarea inspirației.
 
Una dintre operele de referinţă ale lui Grigorescu este „Car cu boi”, cunoscută atât la nivel naţional, cât şi internaţional, realizată în perioada maturităţii sale artistice. „Car cu boi” este o lucrare în ulei, care se încadrează în picturile tradiţionale ale ţării noastre. Ţăranul care se întoarce de la munca câmpului este reprezentat prin câteva mişcări de pensulă, fără să îi fie accentuate trăsăturile.
 
Sursa foto: Wikipedia
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii