Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:50 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Misterioasa moarte a lui Napoleon Bonaparte...

ro

05 May, 2015 08:52 4859 Marime text
„Mor prematur, asasinat de oligarhia engleză şi de asasinul ei plătit", acestea sunt cuvintele lui Napoelon Bonaparte, scrise la sfârşitul testamentului său, cu trei săptămâni înainte de moartea sa, care a avut loc pe 5 mai 1821. Cuvintele se doreau a fi un reproş adresat naţiunii care l-a trimis în exil pe Insula Sfânta Elena.
 
Pe această insulă, Napoleon a murit, în condiţii neclare, la vârsta de 51 de ani. Doctorii care au realizat autopsia lui Bonaparte nu s-au putut pune de acord în privinţa rezultatului. Din acest motiv, au oferit patru rapoarte. Concluzia lui Francesco Antommarchi, conform căreia moartea a fost cauzată de un ulcer canceros al ficatului, este cea general acceptată. Mulţi istorici au pus la îndoială versiunea oficială a morţii împăratului, dar nimeni nu a putut oferi suficiente dovezi pentru a formula o acuzaţie. 
 
În anul 1769, în Corsica, s-a născut Napoleon Bonaparte. Sub conducerea lui, Franţa a dus un şir lung de războaie cu Anglia şi cu monarhiile absolutiste, cauzate, printre altele, de rivalitatea dintre burghezia franceză şi cea engleză.

Ziua de 18 iunie a reprezentat un moment de răscruce în istoria Franţei: Napoleon Bonaparte a fost învins la Waterloo, în Belgia, de către armatele anglo-prusace. Imediat după bătălie, s-a întors la Paris, unde a realizat că nu mai avea susţinerea Forului legislativ, astfel, înfrângerea de la Waterloo a simbolizat sfârşitul Imperiului napoleonian, dar şi sfârşitul a 23 de ani de războaie.

Sursa foto: mrodenberg.com
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii