Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:44 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Lucia Sturdza Bulandra, actriţa cu sânge albastru...

ro

25 Aug, 2015 00:00 7441 Marime text
Una dintre actriţele de teatru renumite din România s-a născut pe 25 august, într-o familie de fanarioţi. Este vorba de Lucia Sturdza Bulandra, doamna teatrului românesc interbelic, actriţa cu sânge albastru.
 
Urmaşa domnitorului Sturdza şi absolventă a Facultăţii de Litere şi Filologie, Lucia Sturza Bulandra a acceptat şansa de a lucra la Teatrul Naţional, unde a debutat în spectacolul "Primul Bal".
 
În seara debutului, a primit o telegramă de la bunica ei, prin care aceasta îi interzicea să poarte pe scenă numele marii familii din care făcea parte, însă nu i-a ascultat porunca. Mai mult de atât, dorind să aibă o pregătire adecvată, a urmat cursurile Conservatorului Aristizzei Romanescu, unde a studiat tot ceea ce avea legătură cu arta dramatică şi a urmărit jocul marilor actori români şi străini.
 
În 1911, a avut loc premiera filmului "Amor Fatal", unde a jucat alături de Tony Bulandra, care, după câteva luni, a devenit soţul ei. În 1914, a înfiinţat, împreună cu acesta, Teatrul "Regina Maria". Ca actriţă, juca seară de seară, regiza spectacole şi studia piese. În paralel, a fost şi profesoară la Conservatorul de Artă Dramatică din Bucureşti, unde, timp de 30 de ani, a format generaţii întregi de actori.
 
Perioada de după război a fost dificilă pentru actriţă, care a rămas fără compania de teatru, dar şi fără soţ. Lucia Sturdza Bulandra s-a stins din viaţă la vârsta de 88 de ani, după ce a căzut pe o scară.
 
Sursa foto: ziare.com
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii