Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:27 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Într-o zi de 5 mai, s-a născut Karl Marx

ro

05 May, 2015 09:52 2451 Marime text
Karl Marx - filozof, istoric, economist, sociolog și jurnalist - s-a născut pe 5 mai, în anul 1818, în oraşul Trier. Împreună cu Friedrich Engels, a întemeiat teoria socialismului științific, a scris și a publicat, în 1848, „Manifestul Partidului Comunist”.
 
După absolvirea liceului din Trier, Marx a urmat Universitatea din Bonn, apoi pe cea din Berlin, unde a studiat dreptul, dar mai ales istoria şi filozofia. Îşi termină studiile în 1841, prezentînd o teză de doctorat asupra filozofiei lui Epicuri.
 
Marx a observat că omul s-a îndepãrtat de sine, s-a alienat, dar motivează devalorizarea sa doar prin prisma economică: omul este separat de produsul muncii sale, care devine marfă în capitalism şi îl face pe acesta dependent de sistem. Munca salariată este şi ea doar un mijloc de supravieţuire, forţa de muncă fiind comercializată, şi omul ajungând el însuşi marfă. Marx a vrut să schimbe temeliile lumii din care trebuie să dispară statul, clasele, omul depinzând doar de el însuşi şi de legile sociale pe care le va conştientiza.
 
Dintre lucrările sale, amintim „Manuscrise economico-filosofice”, „Mizeria filosofiei”, „Contribuţii la critica economiei politice”, „Teze despre Feuerbach”.
 
Pe 14 martie 1883, Marx se stinge din viaţă şi este înmormîntat, alături de soţia sa, în cimitirul Highgate din Londra.
 
Sursa foto: rollingstone.com
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii