Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:25 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Emily Bronte, cunoscută pentru unicul ei roman „La răscruce de vânturi”...

ro

30 Jul, 2015 09:04 1681 Marime text
Scriitoarea britanică, cunoscută în special pentru unicul ei roman „La răscruce de vânturi”, Emily Bronte, s-a născut pe 30 iulie 1818. A fost  al cincilea din cei şase copii ai familiei. 
 
Emily Bronte a trăit o viaţă izolată şi, în afară de câţiva ani nefericiţi petrecuţi într-o şcoală religioasă, descrişi mai târziu în romanul ei, cea mai mare parte a studiilor le-a efectuat alături de tatăl ei. În colaborare cu surorile sale, Anne, care a publicat celebrul roman „Jane Eyre”, şi Charlotte, Emily a scris versuri, ce au fost publicate sub titlul „Poeme”.
 
În 1847, Emily Bronte a publicat singurul ei roman, „La răscruce de vânturi”, o poveste de dragoste care are loc în mediul rural al Haworth-ului. La apariţie, acesta s-a vândut în două exemplare, dar, astăzi, este tradus în zeci de limbi şi tipărit în numeroase ediţii. Emily a scris, de asemenea, multe poezii despre o ţară imaginară, Gondal, cu personaje imaginare. Recunoaşterea scrierilor lui Emily Bronte nu a venit decât în secolul XIX.
 
Soarta s-a dovedit tristă pentru tânăra Emily, când, în timp ce-l însoţea pe fratele ei, Branwell, pe ultimul drum, s-a îmbolnăvit de tuberculoză. Refuzând ajutorul medical, Emily s-a stins din viaţă în decembrie 1848.

Sursa foto: Wikipedia
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii