Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:21 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua Independenței Republicii Kazahstan 2015. Cum arată, azi, motorul de căutare Google. Legături cu Constanța

ro

16 Dec, 2015 06:04 1522 Marime text
Astăzi este Ziua Independenței Republicii Kazahstan. În cinsetea sa motrorul de căutare Google și-a schimbat logoul.
 
Kazahstan, potrivit Wikipedia.org, este o țară transcontinentală ce se află în Asia Centrală, având doar un petic de teritoriu la vest de râul Ural, în Europa.
Este cel mai mare stat fără ieșire la mare și a 9-a țară din lume după mărimea suprafeței ocupate; teritoriul său de 2.727.300 km² este mai mare ca Europa de Vest.
Are hotar cu (în direcția acelor ceasornicului, începând cu nordul) Rusia, China, Kîrgîstan, Uzbekistan și Turkmenistan, deasemenea are ieșire la Marea Caspică. Kazahstan dispune de stepă, taiga, defileuri, dealuri, deltă, munți acoperiți de zăpadă și deșerturi. Populația țării la 1 noiembrie 2014 număra 17.377.807 de locuitori, densitatea ei fiind foarte mică (aprox. 6 oameni/km²). Capitala țării este Astana, înlocuind în 1997 fosta capitală, Almatî.
 
Teritoriul Kazahstanului a fost ocupat pentru prima dată de triburi nomade, care locuiau în stepele din această zonă. Acestea au fost cucerite în secolul al XIII-lea de către mongoli, care, în acel timp, erau conduși de Ginghis Han. Prin secolul al XV-lea, kazahii au format trei hoarde, care au continuat să ducă o viață nomadă până în secolul XIX, când au fost ocupați de Rusia.
 
Granițele acestui stat sunt cu: China, Rusia, Turkmenistan, Uzbekistan și Kîrgîstan.
 
Kazahstanul și-a declarat independenta pe data de 16 Decembrie 1991, fiind ultima dintre Republicile Sovietice care se declară independentă, iar fostul lider comunist devenea președinte. De la independență, Kazahstanul a urmat o politică străină echilibrată și s-a axat pe dezvoltarea economiei cu accentul pe industria hidrocarburilor. Cu toate că economia statului este într-o continuă creștere, președintele Nursultan Nazarbayev încă deține un control strict asupra politicilor de guvernare. Mulți lideri opozanți și jurnaliști au fost uciși în ultimii ani, iar observatorii vestici consideră alegerile din Kazahstan nedrepte, dar fără îndoială prestigiul țării creste în continuare. La momentul actual este considerată drept țara dominantă din Centrul Asiei. Țara face parte din numeroase organizații internaționale precum ONU, Comunitatea Statelor Independente și Organizația Cooperatistă de la Shanghai, iar din 2011 formează o uniune vamală cu Rusia și Belarus.
 
Kazahstan este un stat unitar. Primul și actualul său președinte este Nursultan Nazarbaev.
 
Confrom datelor Agenției de Statistică a Republii Kazahstan, populația țăeii la 1 noiembrie 2014 număra 17.377.807 de locuitori. Conform recensământului din 2009, 46% din populație trăia în mediul rural și 54% în cel urban.
 
Legături cu Constanța
În prezent în județul Constanța JSC NC KazMunayGas, compania națională de petrol și gaze a Republicii Kazakhstan, deținută integral de fondul național suveran Samruk-Kazyna deține Rompetrol Midia Năvodari.
Ieri KMG International a anunțat încheierea, la Beijing, a memorandumului de înțelegere între compania naționala KazMunayGas Kazahstan si CEFC China Energy Company Limited pentru crearea si dezvoltarea la nivel international a unui parteneriat strategic in sectorul de petrol si gaze.
De asemnea Universitatea Maritimă Constanța o filială în Kazahstan
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii