Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:03 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vezi declarația de presă comună a președintelui Traian Băsescu și a vicepreședintelui Joe Biden

ro

23 May, 2014 17:54 1886 Marime text
Președintele României, domnul Traian Băsescu, s-a întâlnit miercuri, 21 mai a.c., la Palatul Cotroceni, cu vicepreședintele Statelor Unite ale Americii, domnul Joseph Biden, cu ocazia vizitei oficiale pe care o efectuează în România.

Vă prezentăm în continuare declaraţia de presă comună:

Băsescu: „Am discutat despre vulnerabilităţile create la Marea Neagră”

„Preşedintele României, domnul Traian Băsescu: Bună ziua, bine v-am găsit! Astăzi am avut o întâlnire extrem de importantă cu domnul vicepreşedinte Biden, o întâlnire în care am discutat principalele subiecte de pe agenda bilaterală şi de pe agenda regională. Afirm că după intrarea României în NATO şi în Uniunea Europeană, Parteneriatul strategic pentru secolul XXI cu SUA este pentru noi a treia realizare politică de după Revoluţie. Salutăm angajamentul ferm al Statelor Unite pentru Articolul 5 al Tratatului. Am discutat, de asemenea, despre nevoia ca în România să consolidăm statul de drept, statul de drept, ca o premisă a avansului în realizarea la parametri maximi a Parteneriatului strategic cu Statele Unite. În discuţii am mulţumit vicepreşedintelui Biden pentru reacţia imediată pe care a avut-o Statele Unite la momentul declanşării conflictului din Ucraina şi a anexării ilegale a Crimeii, prin suplimentarea de forţe aeriene, forţe navale şi forţe terestre care să fie gata să participe la orice fel de misiune, în mod deosebit la misiunea de descurajare a apetitului Rusiei de a redeveni Uniunea Sovietică. Este o reconfirmare şi, de data aceasta, o probă a faptului că Statele Unite îşi respectă cuvântul. De aceea probabil şi exigenţa Statelor Unite în relaţia cu România, ca şi noi să ne respectăm cuvântul şi să realizăm statul de drept. Am discutat despre vulnerabilităţile create la Marea Neagră. De asemenea, am discutat tematica viitorului summit NATO. O mare vulnerabilitate a regiunii a fost analizată, şi anume dependenţa energetică exagerată de gazele din Federaţia Rusă. În sfârşit, dar nu în ultimul rând, am făcut o scurtă trecere în revistă a creşterii foarte puternice a investiţiilor americane în România, care au creat zeci de mii de locuri de muncă şi îi dădeam domnului vicepreşedinte un exemplu - am fost de curând la inaugurarea unei mari firme americane, Lufkin, la Ploieşti, şi primul lot produs de pompe pentru industria petrolieră era pentru export în Statele Unite. Vă mulţumesc”.

Biden: „Am avut speranțe mari pentru România ca aliat și toate aceste aşteptări şi speranțe au fost depășite”

„Vicepreședintele Statelor Unite ale Americii, domnul Joseph Biden: Vă mulţumesc foarte mult, domnule preşedinte. Este o deosebită plăcere să mă întorc în România, în special într-o zi aşa de frumoasă. Întotdeauna mi-au plăcut vizitele aici. Vreau să vă mulţumesc, domnule preşedinte, pentru sfatul sincer și substanțial de-a lungul anilor și pentru angajamentul dumneavoastră pentru parteneriatul transatlantic. De fiecare dată când vin în România sunt uimit din nou de progresul pe care l-aţi înregistrat. Într-o singură generaţie ţara dumneavoastră s-a ridicat de la tiranie ca să se alăture ţărilor libere din lume, să se se alăture Uniunii Europene şi celei mai puternice alianţe din istoria omenirii, Alianţa Nord-Atlantică.

În 2014 se împlinesc zece ani de când România a intrat NATO. Dacă țineți minte, din anul 1999 am încercat să vă introduc în NATO și, dacă ar fi fost după mine, ar fi fost a 15-a aniversare. Eu am încercat să vă introduc mai repede, de fapt, pe vreme aceea, președintele Clinton glumea, spunea că mă implic atât de puternic în NATO că voia să mute cartierul general în Delaware. Pot să spun că am avut speranțe mari pentru România ca aliat și toate aceste aşteptări şi speranțe au fost depășite. Domnule preşedinte, vă mulţumesc că mi-ați confirmat speranțele în ceea ce priveşte intrarea României în NATO. Românii au fost alături de noi în Balcani, în Irak și în Afganistan. Aproape 1000 de militari români continuă să servească în Afganistan, toți plini de curaj, fără rezerve pe câmpul de luptă și ați oferit o zonă de tranziție pentru a ne ajuta să retragem trupele din Afganistan și, de asemenea, v-ați angajat într-o misiune după 2014 în Afganistan. Aşa cum v-ați angajat imediat şi în abordarea modificată gradată privind scutul de apărare antirachetă acum 5 ani, când v-am vizitat. Și vreau să reafirm că suntem pe drumul cel bun și vom deschide situl de amplasare a scutului antirachetă de la Deveselu anul viitor și încurajăm România să continue eforturile ca să ridice bugetul apărării la 2% din PIB, așa cum ați suplimentat anul acesta. Este un pas înainte pentru România și este un pas înainte și pentru NATO. Așa cum am discutat deseori, domnule președinte, în persoană și la telefon, președintele Statelor Unite şi eu apreciem alianța cu dumneavoastră. Nu numai ce putem să facem noi pentru România, ci și ce putem face împreună.

Unul dintre motivele principale pentru care am venit aici a fost ca să stau pe pământul românesc și de pe pământul românesc să spun ceea ce nu poate fi repetat destul: noi vom onora Articolul 5 din Tratatul NATO. Este o obligație sacră. Să nu aveți nicio îndoială în ceea ce privește acest lucru! Să nu fie nicio întrebare! Niciun aliat NATO nu stă singur. Noi ne protejăm unii pe alții. Pur și simplu. Ne protejăm unii pe alții. Punct. Sfârşitul discuţiei.

Domnule președinte, în ceea ce privește agresiunea din Crimeea, la mai puțin de 250 de mile de teritoriul României, ne amintește de ce avem nevoie de NATO și de ce România face parte din NATO. Astăzi, împreună cu domnul președinte, am discutat probleme de securitate din această regiune și situația din Ucraina, cum am discutat și la telefon recent. Și apreciem ceea ce a făcut Guvernul Ucrainei, măsurile pe care le-a luat, să implice ucrainenii din toate părţile ţării, inclusiv din est și sud în problema de reformă constituțională. Duminică sunt alegeri în Ucraina, cum vor fi și aici, este o şansă când ucrainenii au ocazia să hotărască asupra viitorului lor. Toate ţările din Europa, toate ţările trebuie să-şi folosească influenţa ca să creeze un mediu stabil şi pozitiv, astfel încât cetăţenii ucraineni să poată să voteze liber. Împreună cu președintele am fost de acord că dacă Rusia subminează alegerile din Ucraina de duminică trebuie să fim hotărâți să aplicăm sancțiuni mai puternice Rusiei și trebuie să reinvestim și mai puternic în Alianţa Nord-Atlantică.

În acest sens, am vorbit despre eforturile continue ale Statelor Unite și NATO de a spori prezenţa militară aeriană, terestră şi pe mare americană în Europa centrală și de est. România contribuie la susţinerea acestor eforturi. Ieri seară am vizitat, când am aterizat, Baza militară unde au loc exerciţiile militare „Primăvara carpatică”, unde militari americani și români se antrenează și demonstrează hotărârea noastră colectivă. Noi sprijinim intenția comandamentului aliat suprem să finalizeze planurile aliaților din Marea Neagră pentru Summitul din Ţara Galilor. Și am desemnat mai mulţi strategi ca să ajute NATO să-și atingă scopul, când ne reunim în Ţara Galilor. Ceea ce este în joc pentru România este mai mult decât securitatea fizică. Este o șansă pentru poporul dumneavoastră, domnule președinte, să-şi trăiască viața definită de libertate, prosperitate și demnitate. Toate aceste trei elemente - libertate, prosperitate şi demnitate - depind de tratamentul egal al cetăţenilor într-un stat de drept predictibil. În călătoriile mele de-a lungul anilor şi în cele mai recente, din America Latina, în Orientul Mijlociu, până în Europa, am văzut ţări care au eliminat tiranii doar ca să se lupte ca să își reia viitorul din mâinile oligarhilor și a grupurilor de interese, care au rămas după ce tiranii au fost îndepărtaţi. Am văzut că ţările care protejează statul de drept şi înființează instituţii puternice, prosperă. Cele care nu, nu prosperă. Am văzut la Maidan, cei care nu fac aceste lucruri se vor confrunta cu instabilitate. Nu vor reuși să performeze în economia mondială întrucât locurile de muncă și investițiile întotdeauna se pot duce în alte părți. Este și o chestiune de suveranitate, independență și chiar securitate națională. Toate acestea sunt subminate atunci când unii folosesc corupţia pentru a-şi exercita influenţa în societate. Corupţia slăbeşte puterea colectivă a unei națiuni. Este o altă formă de tiranie, iar lupta împotriva corupţiei nu este numai o chestiune de guvernare bună, este o chestiune de patriotism, este pur şi simplu patriotism.

Domnule preşedinte, cum v-am spus cu multe ocazii, de aceea eu, președintele Statelor Unite şi poporul american apreciem eforturile dumneavoastră personale pentru a consolida și proteja statul de drept aici, în România. De ce este aşa important? Este important pentru economia dumneavoastră, pentru democraţia dumneavoastră şi pentru libertatea ţării dumneavoastră. Iar mai presus de tot, este important pentru viețile cetăţenilor, care merită să ştie că vocile lor vor fi auzite de Guvern, că firmele lor pot concura drept, fără mită, că disputele lor sunt judecate transparent de instanțe de încredere şi că niciun român, la fel cum niciun american, nu se află mai presus de lege. Ca mulţi alţi prieteni, domnule președinte, avem mult de lucru înainte: în comerț, investiții, securitate energetică. Toate acestea sunt aspecte pe care le-am discutat şi astăzi şi le vom mai discuta.

Domnule preşedinte, alianţa noastră este deja puternică și, nu într-o mică măsură, datorită eforturilor dumneavoastră de-a lungul anilor și sunt onorat să fac această vizită ca să fac această alianță și mai puternică. Viitorul trebuie să fie al nostru: libertate. Doamnelor şi domnilor, vreau personal să-i spun domnului preşedinte, pentru că ştiu că mandatul dumnealui se termină înaintea mandatului meu, că îmi va fi dor de dumnealui, îmi va fi dor de dumnealui. Dumnezeu să binecuvânteze România, Dumnezeu să binecuvânteze America şi fie ca Dumnezeu să protejeze trupele noastre! Vă mulţumesc foarte mult”.

Sursă foto: libertatea.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii