Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:06 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Valeriu Zgonea –„S-ar crea un precedent extrem de periculos”

ro

31 Jan, 2016 17:29 1998 Marime text
 
Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a declarat că Guvernul Cioloș ar trebui să reziste presiunilor exercitate de PNL și să nu modifice legea privind alegerea primarilor. Tot el îi invită pe liberali să fie mai responsabili și să accepte faptul că modificarea legii alegerilor locale poate avea loc „doar după finalizarea acestor runde de alegeri”.
 
Valeriu Zgonea a precizat că dacă s-ar modifica acum legea privind alegerea primarilor „s-ar crea un precedent extrem de periculos”.
 
„Spre deosebire de liberali, PSD va fi întotdeauna de acord cu respectarea legilor și cu o competiție electorală corectă. În Constituție, la art. 1, alin.5 scrie clar: 'În România, respectarea Constituției, a supremației sale și a legilor este obligatorie'. Prin urmare, principiul stabilității legislative este indispensabil pentru funcționarea corectă a oricărui stat democratic. Dacă la acest fapt mai adăugăm și recomandările Comisiei de la Veneția și principiile impuse prin mai multe decizii ale CCR, atunci e clar că nu poți schimba regulile în timpul jocului electoral fără să abdici de la aceste norme fundamentale. O spune și PSD, dar o susțin și multe organizații neguvernamentale care au participat la discuțiile din Comisia de Cod electoral — a cărei președinție a aparținut PNL — și în care au cerut transparență și predictibilitate în materia legislației electorale. Eu cred că dacă s-ar da curs unei astfel de propuneri s-ar crea un precedent extrem de periculos. Sper ca Guvernul Cioloș să reziste presiunilor exercitate de PNL, mai ales că la nivelul Parlamentului există o largă majoritate care s-a pronunțat deja în favoarea menținerii actualelor dispoziții legale”, a declarat astăzi Zgonea, pentru Agerpres.
 
„Cetățenii votează candidații în care au încredere și sunt buni, indiferent că e într-un tur sau în două! Nu voi accepta lecții de democrație și reprezentativitate de la foști PDL-iști, care au intrat în Parlament cu 5-6 mii de voturi, de pe locul doi sau chiar trei. Este evident un gest de ipocrizie, care demonstrează că celor de la PNL nu le mai ies calculele ca acum un an. Probabil de asta vor să schimbe doar modul în care se aleg primarii și nu au nimic de obiectat în ceea ce privește președinții de Consilii Județene. Îi invit pe cei de la PNL să fie mai responsabili și să accepte că orice discuție despre o posibilă revenire la alegerea primarilor în două tururi poate avea loc doar după finalizarea acestor runde de alegeri. Poate că liberalii s-au inspirat de la Machiavelli, dar îi asigur că în 2016 scopul nu scuză mijloacele”, a completat președintele Camerei Deputaților, conform aceleiași surse.
 


Sursa foto: amosnews.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii