Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:10 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tablourile celebre furate de un constănţean vor fi expuse la Muzeul din Piatra Neamţ

ro

16 Nov, 2011 22:19 1125 Marime text

Cele nouă tablouri de patrimoniu furate pe 17 mai din vila unei colecţionare din Piatra Neamţ şi recuperate în urmă cu două săptămâni vor fi expuse în cadrul unei expoziţii cu prilejul Zilei Naţionale a României.

Iniţiativa a aparţinut prefectului Mihai Archip şi a fost agreată de proprietara tablourilor.

'M-am gândit că este şi un mod prin care doamna Stoiciu poate mulţumi poliţiştilor şi tuturor celor care au lucrat la acest caz. Mă bucur că propunerea a fost acceptată, astfel că, pe 1 decembrie, vom organiza, la Muzeul Judeţean de Istorie, o expoziţie cu aceste tablouri', a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, prefectul Mihai Archip.

Tablourile furate, evaluate la peste 300.000 de euro


Evaluate la peste 300.000 euro, cele 9 tablouri semnate de Nicolae Grigorescu, Nicolae Tonitza, Corneliu Baba, Ştefan Luchian, Ştefan Popescu şi Octav Băncilă au fost furate de o persoană din Constanţa.

Acesta a aflat, în timpul executării unei condamnări, de la un coleg de celulă, despre tablourile din vila familiei Stoiciu din Piatra Neamţ. După ce a ieşit din penitenciar, Marian Stavarache a venit la Piatra Neamţ şi a monitorizat mai multe zile locuinţa.

Furt în luna mai

Pe 17 mai 2011, acesta a intrat în casă, a legat-o de mâini şi de picioare de un scaun şi a lovit-o repetat, ameninţând-o cu moartea dacă nu spune unde sunt obiectele de artă. După ce a scotocit mai multe ore prin locuinţă a fugit cu 9 tablouri şi alte obiecte de artă. În urma anchetei s-a ajuns la Marian Stavarache, iar ofiţerii sub acoperire s-au dat drept cumpărători şi astfel au reuşit să îl prindă.

Recuperarea tablourilor a fost cu peripeţii în condiţiile în care suspectul le-a ascuns la o stână, iar ciobanii de acolo le-au furat la rândul lor.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii