Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:46 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sinaxar 29 decembrie 2015 Ortodocșii prăznuiesc pe cei numiți Îngerii sfinți ai Domnului

ro

29 Dec, 2015 01:40 1622 Marime text
Sfinții 14.000 de prunci uciși din porunca lui Irod. Mergând cei trei magi în Betleem să se închine lui Hristos, nu s-au mai întors la Ierusalim că să-l anunţe pe Irod unde se află dumnezeiescul Prunc.
 
La porunca îngerului aceştia s-au întors în ţară lor urmând altă cale. Văzând că a fost înşelat de magi, Irod s-a mâniat şi a poruncit uciderea tuturor pruncilor de parte bărbătească, din tot Beleemul Iudeii şi din împrejurimi, gândind că astfel va ucide pe noul împărat. S-a împlinit astfel prorocia: "Glas se aude în Ramă, bocet şi plângere amară. Rahilă îşi plânge copiii (Ieremia 31: 15; Matei 2: 18).
 
Crimă această fără seamăn s-a petrecut la un an după Naşterea Mântuitorului, când Irod caută Pruncul ca o fiară sălbatică, că să îl ucidă. Prin voia lui Dumnezeu, familia sfânta şi Pruncul Iisus s-au refugiat în Egipt şi astfel a scăpat de mania împăratului.
 
Tot în această vreme, la porunca lui Irod, Zaharia, tatăl Sfântului Ioan Botezătorul, pentru că nu l-a dat pe fiul la moarte, a fost ucis de către soldaţi în Templul din Ierusalim. După moartea acestuia, Irod a pus la cale omorârea bătrânilor lui Israel, cei pe care îi întrebase despre Prunc, şi care îi spuseseră că are să se nască în Betleemul Iudeii. Tot atunci au fost ucişi: Hircan, Marele Preot, şi cei şaptezeci de bătrâni ai Sinedriului.
Sursa: crestinortodox.ro
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii