Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:51 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE. Dosar de Politician. Script-ul complet al emisiunii B1 „Se prăbușește «Republica Mazăre» - Sorin Strutinsky, arestat pentru șpăgi grele“

ro

10 Feb, 2015 18:51 3112 Marime text
Silviu Mănăstire a vorbit astăzi în emisiunea „Dosar de politician” despre decapitarea grupării primarului Constanței, Radu Mazăre, informează b1.ro.

„Procurorii DNA l-au arestat pentru corupție pe afaceristul Sorin Strutinsky poreclit Struțul. Acesta a încasat șpăgi de milioane de lei de la o societate care avea contracte de lucrări cu instituții de stat, direcția Apelor Dobrogea Litoral dar și cu Administrația Porturilor Maritime Constanța“, scrie b1.ro.

UPDATE - Script-ul complet al emisiunii „Dosar de politician“ de pe postul de televiziune B1 Tv.

„Se prăbuşesc zi de zi marile reţele de influenţă politică şi economică. A venit rândul Republicii de la Constanţa. Puternica grupare a primarului Constanţei Radu Mazăre a fost decapitată.

Procurorii DNA l-au arestat pentru corupție pe afaceristul Sorin Strutinsky poreclit Struțul. Acesta a încasat șpăgi de milioane de lei de la o societate care avea contracte de lucrări cu instituții de stat, direcția Apelor Dobrogea Litoral dar și cu Administrația Porturilor Maritime Constanța.

Cele doua instituții se află sub controlul PSD. Metoda de şpagă era simplă: dacă firma privată voia să încaseze banii trebuia să dea șpaga lui Strutinsky.

În ce calitate lua şpagă acest Strutinsky rămâne de văzut, dar iţele afacerii duc inevitabil în curtea primarului Mazăre, acest Faron- bufon al litoralului românesc. Strutinsky este recunoscut în mediile de afaceri ca omul de bani al clanului Mazăre.

Dacă acest afacerist, aflat acum în puşcărie, va vorbi despre adevăratele combinații ale lui Mazăre, PSD va fi lovit crunt de un nou megadosar de corupție. Până în prezent, Măzare și Nicușor Constantinescu sunt deja posesorii a peste şase dosare de corupţie.

În continuare am să vă prezint povestea romanţată a celor trei băieţi veseli din Constanţa.

În 1990, trei buni prieteni, Sorin, Radu şi Nicuşor, toţi absolvenţi ai Instituţiei de Marină au înfiinţat ziarul „Constrast“. După un an, au dat faliment, deşi această publicaţie ajunsese la vremea aceea la un tiraj de 100.000 de exemplare. Motivul: nu-şi primeau banii de la difuzorii din ţară. Aşa şi-au creat propria reţea de difuzare şi distribuţie dintr-o asociere cu trustul de presă Expres patronat de celebrul Mihai Cârciog.

După doi ani au lansat ziarul „Telegraf“. Strutinsky, Mazăre şi Constantinescu au fost asociaţi în zeci de firme în cadrul unui adevărat Holding denumit Conpress Group SRL ce activa în domeniul distribuţiei şi difuzării de presă. La un moment dat, firmele grupului derulau cifre de afaceri de peste 20 de milioane de dolari. Ei se ocupau şi de încheierea de spaţii comerciale, de vânzarea cartelelor telefonice, tutun şi vânzarea de ziare prin reţeaua proprie de chioşcuri de presă.

Cei trei magnifici s-au extins la afacerile cu ziare prin firma Sigma Trading, dar şi în domeniul hotelier deţinând ei deţinând două hoteluri în Mamaia.

În anul 2003, gruparea Mazăre decide să preia în forţă administraţia publică din judeţul Constanţa. Iniţial, Radu Mazăre a fost deputat al partidului democrat între anii 1996 şi 2000.

Presa acelor vremuri a relatat că gruparea lui Mazăre se afla în conflict deschis cu primarul de atunci al Constanţei, Gheorghe Mihăeşi, care obişnuia să le demoleze chioşcurile de ziare.

Ziarul lui Mazăre ducea o campanie agresivă împotriva primarului şi a omului de afaceri Gheorghe Bosânceanu. Acest Bosânceanu era şeful informal al PSD şi proprietarul unor afaceri de amploare în Portul Constanţa. Bosânceanu era însă susţinut la acea dată de Şerban Mihăilescu, poreclit „Miky Şpagă“, influentul şef al secretariatului general al Guvernului Adrian Năstase. Încet, încet, gruparea lui Bosânceanu ajunge să sufoce echipa lui Mazăre.       

În 2004, într-un gest disperat, Radu Mazăre candidează independent la Primăria Constanţei, pe care o şi câştigă după o luptă cruntă. Atunci, pentru prima dată, presa a arătat că gruparea Mazăre a fost sprijinită în alegeri de lideri ai lumii interlope din oraş.

Jupânul Mitrea îl face baron pe Mazăre

Mazăre, controlat de interpuşi, hotelurile din Mamaia unde în acte era proprietarul un anume Costică Zelca, apropiat al grupării interlope Vasea.

În acest conflict dintre gruparea Mazăre şi Bosânceanu intervine şi puternicul ministru al Transporturilor de la acea vreme, Miron Mitrea. Mitrea îl convinge pe Radu Mazăre să preia organizaţia PSD Constanţa.

Din acel moment începe ascensiunea la nivel naţional a clanului Mazăre şi impunerea în fruntea judeţului a baronului Nicuşor Constantinescu. După ce au preluat administraţia locală, clanul Mazăre a înţeles că adevăratele afaceri sunt combinaţiile politice, nu banala vânzare de ziare şi cartele telefonice.

După zece ani de jaf şi groază, Constanţa este pe cale să se cureţe de moştenirea primarului-bufon“.


Vezi şi materialul video.


Sursa: b1.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii