Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:05 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sărbătoarea Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul este marcată la Lipnița

ro

27 Aug, 2015 11:46 1890 Marime text
 
Sâmbătă, 29 august, începând cu ora 8.30, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea „Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul” (Lipnița) care își serbează hramul.
 
Slujba va fi urmată de parastasul pentru Arhiepiscopul Lucian Florea, la 11 ani de la trecerea la cele veșnice.
 
Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul marchează momentul muceniciei sale. Aceasta este pusă în legătură cu înfierarea păcatelor în care trăiau Irod Antipa și Irodiada, soția fratelui său. Sf. Ioana fost întemnițat în castelul din Maherus, iar la balul oferit de ziua de naștere a lui Irod, acesta i-a spus Irodiadei că îi va da fiicei tot ce va cere, până la jumătate din împărăție, dacă va dansa.
 
Salomeea, fiica, a încântat publicul și, sfătuită de mama sa, i-a cerut capul Sfântului Ioan pe o tipsie. Nevrând să-și încalce jurământul, Irod a împlinit întocmai dorința fetei.
 
Mănăstirea Sf. Ioan Botezătorul – Lipnița datează din noiembrie 2004 și este situată pe drumul național Constanța – Ostrov (DN3), între mănăstirile „Sfântul Apostol Andrei” și Dervent. Noua mănăstire a pornit de la un simplu grajd, donat de Danciu Stelian, în care a fost amenajat un paraclis și un corp de chilii.
 
În octombrie 2005 a început construirea casei monahale pe pământul donat de Primăria comunei Lipniţa, iar în ziua de 29 august 2006 a fost pusă piatra de temelie a bisericii cu hramurile Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul (29 august) şi Sfântul Mucenic Dasie (20 noiembrie).
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii