Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:15 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primarul Constantin Cernescu, viceprimarul și șeful Ocolului Silvic din Hîrlău au fost reținuți

ro

22 Jan, 2016 10:17 2171 Marime text
 
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Iași au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu datele de 21 respectiv 22 ianuarie 2016, a inculpaţilor:
 
Ioan Amariei, șef al Ocolului Silvic Hîrlău, judeţul Iaşi, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de: luare de mită (trei infracţiuni), abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (opt infracţiuni), fals intelectual, instigare la fals intelectual (cinci infracţiuni), participaţie improprie la săvârşirea infracţiunii de fals intelectual, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii dacă sunt săvârşite în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.
 
Constantin Cernescu, primar al oraşului Hîrlău, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de: abuz în serviciu, instigare la abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (patru infracţiuni), instigare la fals intelectual.
 
Florin Ţăpuşă, viceprimar al oraşului Hîrlău, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de: abuz în serviciu, instigare la abuz în serviciu (două infracţiuni), efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană.
 
Mihai Vatavu, şofer personal al șefului Ocolului Silvic Hîrlău, cu privire la săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu.
 
În ordonanţele procurorilor se arată că, în cauză, există date şi probe care conturează faptul că în perioada iunie –septembrie 2014, inculpatul Amariei Ioan, în calitate de șef al Ocolului Silvic Hîrlău şi reprezentant al achizitorului - Direcţia Silvica Iaşi, a pretins şi primit de la un om de afaceri (denunţător în cauză) mai multe foloase, care au constat în: trei uşi de garaj în valoare de 7.000 lei, montate la o anexă a Ocolului Silvic Hîrlău și neplata unei lucrări în valoare de 7.000 lei, pe care omul de afaceri o executase la locuinţa acestuia.
 
Aceste foloase au fost obţinute de inculpat fie ameninţându-l pe omul de afaceri că societatea sa nu va mai fi propusă pentru alte contracte de lucrări pe raza Ocolului Silvic Hîrlău, fie ca urmare a promisiunilor că va face propunere la Direcţia Silvică Iaşi, pentru ca o lucrare să fie atribuită firmei administrate de martorul denunţător.
         
În luna septembrie 2014, inculpatul Amariei Ioan, „a uitat” promisiunea făcută şi i-a solicitat omului de afaceri 10.000 de lei din suma pe care acesta urma să o obţină din contractul respectiv.
În perioada februarie -  decembrie 2015, inculpatul Amariei Ioan, în aceeaşi calitate, şi-a încălcat atribuţiile de serviciu, în sensul că a dispus şi a determinat mai mulţi gestionari să elibereze diferite cantităţi de material lemnos fără întocmirea documentelor legale sau consemnând în mod fals vânzarea unui sortiment de material lemnos cu o valoare inferioară.
 
Într-una dintre situaţii, șeful Ocolului Silvic Hîrlău a beneficiat de ajutorul inculpatului Vatavu Mihai, şofer personal al acestuia, care a ridicat şi transportat materialul lemnos de la unul dintre depozite, fără ca suma de bani rezultată în urma vânzării să intre în evidenţele instituţiei al cărei angajat era.
 
Mai mult, la data de 11 august 2015, acelaşi inculpat, în calitate de şef al Ocolului Silvic Hîrlău, nu a dispus măsurile legale ce se impuneau privind confiscarea unei cantităţi de material lemnos de la o persoană, ce fusese depistată de către angajaţi ai Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare transportând materialul respectiv fără documente legale.
 
În unele dintre cazuri, șeful Ocolului Silvic Hîrlău a acţionat la instigarea inculpatului Cernescu Constantin, primar al oraşului Hîrlău.
Acţionând în maniera de mai sus, inculpatul Amariei Ioan a provocat un prejudiciu necuantificat până în prezent instituţiei pe care o conduce, concomitent cu obţinerea unor foloase necuvenite pentru beneficiarii materialului lemnos.
În aceeaşi perioadă, inculpatul Amariei Ioan, în  calitatea de şef al Ocolului Silvic Hîrlău, a luat cunoştinţă prin prisma atribuţiilor de serviciu, despre o sesizare depusă la Comisariatul Regim Silvic Suceava, care-i privea pe mai mulţi pădurari aflaţi în sfera sa de influenţă şi a aflat detalii referitoare la activitatea de control ce urma a fi demarată în vederea verificării aspectelor reclamate.
         
În acelaşi context, la data de 22 octombrie 2015, inculpatul l-a anunţat  pe unul din cei reclamaţi, i-a dat indicaţii cu privire la perioada exactă a controlului ce urma să aibă loc şi ce aspecte trebuie să remedieze sau să ascundă în vederea eludării activităţii respective, prin aceasta urmărind să obţină un folos nepatrimonial pentru acel angajat.
 
La data de 17 decembrie 2015, inculpatul Cernescu Constantin, în calitate de Primar al Oraşului Hîrlău, a dispus şi a determinat un subaltern să întocmească un proces verbal de recepţie în care să consemneze faptul că lucrarea „Extindere reţea alimentare cu apă şi branşamente în Pîrcovaci zona Anişoara Smit şi Pod Hrisculeni” era finalizată, aspect nereal, în realitate aceasta nefiind edificată în totalitate.
 
Astfel a fost creată o pagubă Primăriei Hîrlău în cuantum de 2433.43 lei, ce reprezintă cuantumul lucrărilor nefinalizate dar achitate de către unitatea administrativ teritorială.
 
În perioada august – septembrie 2015, inculpatul Ţăpuşă Florin a efectuat operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia de viceprimar al oraşului Hârlău, în sensul că, în calitate de administrator de fapt al unei societăţi comerciale (ce deţine un restaurant, o pizzerie şi o florărie), s-a implicat în negocierea şi încheierea de contracte, a ţinut legătura cu consultanţi ai firmei, a primit comenzi în numele societăţii şi a efectuat plăţi către angajaţi.
În aceeaşi perioadă, inculpatul Ţăpuşă Florin, în calitate de viceprimar al oraşului Hîrlău, a determinat un angajat al Poliţiei Locale să permită unui autovehicul încărcat cu material lemnos tranzitarea unui drum de acces prevăzut cu barieră, fără ca şoferul să plătească taxa de 250 lei expres prevăzută de o Hotărâre a Consiliului Local.
 
În aceeaşi calitate, inculpatul a dispus unui angajat aflat în subordinea sa ca în timpul orelor de program pentru care era pontat să aducă la îndeplinire activităţi de interes personal ale viceprimarului, cauzându-se prin aceasta o vătămare a intereselor legale ale Primăriei Hîrlău.
 
Inculpaţilor li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând să fie prezentaţi la data de 22 ianuarie 2016, Tribunalului Iaşi, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
 
În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.
 
Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.



Sursa foto: bzi.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii