Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:05 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE. Klaus Iohannis la Ziua Marinei „Marea Neagră este un punct cu greutate strategică“ (galerie foto)

ro

15 Aug, 2016 10:03 3374 Marime text


După cum anunța Administrația Prezidențială vineri, șeful Statului, Klaus Iohannis, a ajuns astăzi în Portul Constanța, unde va lua parte la manifestațiile dedicate Zilei Marinei. 

La oar 10:00, președintele a primit onorul din partea militarilor aflați pe esplanada de la Comandamentul Flotei din Constanța. 



Potrivit informațiilor noastre, coloana oficială a lui Klaus Iohannis a intrat pe la Poarta 10, iar niciun alt autovehicul nu a avut voie să intre în Portul Constanța Sud Agigea până când nu a trecut delegația președintelui. 

UPDATE ora 12:16:

Alianța Nord-Atlantică va continua să sprijine eforturile României și ale celorlalte țări riverane Mării Negre, a mai declarat președintele Klaus Iohannis astăzi, la Constanța, în deschiderea manifestărilor organizate cu prilejul Zilei Marinei Române.
 
Șeful statului a subliniat că prin noua postură consolidată de descurajare și apărare a NATO, teritoriul statelor membre este protejat împotriva oricăror amenințări, inclusiv la adresa liniilor de comunicații navale și a căilor maritime.
 

„Ca Aliat activ implicat în demersurile și acțiunile NATO, România va urmări, în continuare, consolidarea securității și apărării pe dimensiunea maritimă. În anul 2017 vom continua exercițiile și activitățile de pregătire, la un nivel superior de complexitate, împreună cu Aliații și cu partenerii din regiunea Mării Negre. Este un obiectiv pe care l-am asumat și care a fost agreat la summitul de la Varșovia. Pentru a-și îndeplini misiunile, Forțele Navale Române au nevoie cu prioritate de dotări corespunzătoare și de creșterea nivelului de interoperabilitat“, a spus președintele.

 
Klaus Iohannis a amintit că la Summitul NATO de la Varșovia, care a avut loc în luna iulie, s-a afirmat importanța strategică a Mării Negre pentru Alianță, similară celei a Mării Baltice și a Atlanticului de Nord și, pentru prima dată, a fost adoptat un document privind evaluarea politico-militară cu regularitate a mediului de securitate în regiune.


UPDATE ora 10:34: 
Prezenți la Comandamentul Flotei din Constanța, pe lângă președintele Klaus Iohannis se mai află Ministrul Apărării Naționale, Mihnea Motoc, Ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, prefectul județul Constanța, Adrian Nicolaescu, președintele CJC, Horia Țuțuianu, primarul Constanței, Decebal Făgădău, Arhiepiscopul Tomisului IPS Teodosie, monseniorul Ieronim Iacob, muftiul cultului musulaman din România, Iusuf Muurat, șeful Statului Major General, g-ralul Nicolae Ciucă, șeful Statului Major al Forțelor Navale, contraamiralulAlexandru Mîrșu, șeful Comandamentului Flotei cmdr. Daniel Căpățână, dar și alte personalități ale județului Constanța. 

UPDATE ora 10:25:

În primul discus său discurs de Ziua Marinei în calitate de președintele al României, Klaus Iohannis a vorbit mai ales despre importanța țării noastre în regiunea strategică a Mării Negre:
 

„Anexarea Crimeei, în 2014, de către Federația Rusă, cu încălcarea dreptului internațional, a marcat deteriorarea situației de securitate. I s-au adăugat alte provocări și evoluții stratetegice și militare, care fac din această regiune, din  nou, una fierbinte. Ce se întâmplă în prezent la Marea Neagră nu mai este o chestiune locală și nu privește doar  un echilibru regional. Efectele din această zonă au efecte dincolo de granițele ei, au implicații asupra securității euro-atlantice, iar Marea Neagră este un punct cu greutate strategică.  Poziția României și opțiunile sale de securitate majore sunt cu atât mai mult decisive acum.“, a declarat președintele Klaus Iohannis.

sursa foto: ZIUA de Constanta
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii