Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:03 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Precizări importante ale Parchetului ÎCCJ în dosarul Colectiv

ro

28 Oct, 2016 13:26 1569 Marime text
Având în vedere solicitările mass-media privind anumite aspecte referitoare la cauza penală disjunsă din dosarul denumit generic „Colectiv”, precum și la stadiul acestuia din urmă, Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiţie face mai multe precizări.

Dosarul cunoscut generic „Colectiv”, instrumentat de procurori ai Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, a fost soluționat prin trimiterea în judecată a opt inculpați (șase persoane fizice și două persoane juridice) la data de 28 aprilie 2016, spre competentă soluționare Judecătoriei Sectorului 4.  Cauza a depășit faza de Cameră preliminară, urmând a se fixa termen de judecată.   

Acest dosar a reprezentat una dintre cele mai complexe cauze soluționate de procurori, ancheta fiind preluată de pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalul București imediat după producerea tragediei ce a cauzat moartea a 64 de persoane şi rănirea altor zeci. La activitatea de cercetare penală au participat în jur de 100 de polițiști, sub supravegherea a trei procurori de caz.

Menționăm, de asemenea, că în cauză au fost audiate în calitate de martor un număr de 174 de persoane. Până la emiterea rechizitoriului, peste 100 de persoane fizice, 11 unități spitalicești și alte 5 instituții s-au constituit părți civile.

În ceea ce privește cauza disjunsă din dosarul „Colectiv”, aflată în continuare pe rolul Secției de urmărire penală și criminalistică, facem următoarele precizări:

Procurorii au dispus începerea urmăririi penale faţă de Moise Marian (aflat sub control judiciar), sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă privind decesul a 64 de persoane şi vătămarea corporală din culpă a 112 persoane, precum şi pentru nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

În cauză se efectuează cercetări și faţă de persoanele trimise în judecată prin rechizitoriul din 28 aprilie 2016 sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de vătămare corporală din culpă față de alte 92 de persoane vătămate.

Totodată, sunt efectuate acte de urmărire penală cu referire la toate faptele sesizate în cauză de către persoane vătămate ori alte persoane.

De asemenea, precizăm că până în prezent au fost audiaţi 40 de martori şi persoane vătămate şi au fost identificate şi ridicate sute de noi înscrisuri cu caracter medical de la unităţi sanitare din România şi străinătate. Au fost dispuse 82 de expertize medico-legale, fiind ridicate şi alte înscrisuri de la autorităţi ori instituţii din ţară. 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii