Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:12 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pictura zilei „Guernica” de Pablo Picasso

ro

20 Jul, 2014 09:36 6234 Marime text
Născut în anul 1881, în Spania, Pablo Picasso, datorită spiritului său creator, a devenit cel mai renumit pictor al secolului XX. Una dintre capodoperele marelui artist spaniol este „Guernica”, care, în prezent, se află în Muzeul „Reina Sofia” din Madrid.
Pe lângă valoarea artistică de necontestat, în spatele picturii se află un important eveniment istoric, şi anume Bombardamentul de la Guernica, un teritoriu sacru şi locul în care conducătorii depuneau jurămintele. Pablo Picasso a transpus emoţia atacului într-un mod inedit, artistul având capacitatea de a contura o imagine abstractă pentru a evidenţia durerea unor persoane nevinovate şi aflate în faţa unei tragedii. Din acest motiv, „Guernica” a devenit una dintre cele mai importante lucrări ce tratează tema războiului.
La o primă vedere, putem observa personajele, ce nu sunt redate fidel, ci într-un mod abstract, în timp ce culorile „naturale” sunt înlocuite cu alb, negru, gri. Pictura surprinde viaţa distrusă, oamenii, animalele şi clădirile aflate sub incidenţa războiului, în timp ce haosul domină întreaga imagine. Soarele, care a apus pentru oraşul Guernica, este acum simbolizat de un bec, iar sabia ruptă sugerează neputinţa.
 
Sursa foto: pablopicasso.org
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii