Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:52 15 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pericol exploziv pe Dunăre Apele fluviului ar putea antrena minele neexplodate din Bosnia

ro

18 May, 2014 17:15 1226 Marime text
Bosnia se confruntă cu un nou risc, de data aceasta din cauza terenurilor minate.

Potrivit newser.com, inundațiile și alunecările de teren record au determinat oamenii să-și părăsească, în ultima săptămână, în masă, casele din Balcani avariate din cauza apelor. Dar Bosnia este amenințată acum de un nou pericol, tot ca urmare a inundațiilor, care au scos la suprafață minele din timpul războiului.

Autoritățile și-au petrecut două decenii în încercarea de a descoperi un milion de mine plantate în timpul războiului din Bosnia, dintre anii 1992-1995. Înainte de inundații, aproape 120.000 de mine erau încă plantate în 9.416 de câmpuri minate marcate.

În urma inundațiilor, care au săpat malurile râurilor și au alimentat alunecări de teren, au fost descoperite mai multe semne de avertizare teren minat și mine neexplodate, scrie newser.com.


Un oficial de la Mine Action Center din Bosnia, Sasa Obradovic, a declarat că agenția sa va trimite cercetași în zonele minate începând de luni.

„Minele au aparut acum în zonele în care nu au fost niciodată ", a spus Sasa Obradovic.

Dezgroparea minelor din Bosnia ar putea crea o problemă internațională pentru că apa de la inundații transportă explozibilul în aval. Afluenții din Bosnia alimentează râul Sava, care merge de-a lungul frontierei Croației și se varsă în Dunăre, în Serbia. Apoi Dunărea curge de-a lungul granițelor Bulgariei și României și se varsă în Marea Neagră.

Experții avertizează că minele ar putea fi luate de apă și duse în țările din jumătatea de sud-est a Europei. Există și scenariul potrivit căruia explozibilul ar putea rămâne blocat în turbinele unui baraj hidroelectric .

„Vom lucra cu Croația și Serbia în această situație”, a mai afirmat Obradovic, citiat de newser.com.

În conformitate cu un tratat internațional, Bosnia trebuia să curețe terenurile minate până în martie 2009, dar acest termen s-a dovedit a fi imposibil de îndeplinit. Urmarea? Cea mai minată națiune din Europa a primit un nou termen-limită, anul 2019, pentru a îndepărta minele rămase si alte proiectile neexplodate.

Autoritățile afirmă că, înainte de inundații, minele ascunse ocupau 2,4 la sută din teritoriul bosniac și amenințau viața a mai mult de jumătate de milion de locuitori din apropiere.

De la sfârșitul războiului, a declarat Obradovic, minele din Bosnia au ucis cel puțin 601 de persoane și au rănit 1.121 de cetățeni. În acest an au apărut noi victime. Este vorba de patru morți și opt răniți.

Sursă foto: www.pressrs.ba
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii