Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:56 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Parlamentul European susține dreptul femeilor la avort

ro

10 Mar, 2015 21:39 1231 Marime text
În raportul anual despre egalitatea de gen, Parlamentul European a susținut astăzi dreptul femeilor la avort, o practică ce încă nu este pe deplin legală în toate statele Uniunii Europene, transmite agenția DPA.

Avortul este un subiect sensibil, unii criticând dreptul femeilor de a lua decizii privind propriul lor corp în detrimentul dreptului la viață al copilului care încă nu s-a născut.

Practica avortului este legală în majoritatea statelor UE, dar există totuși câteva, precum Polonia, Irlanda și Malta, care au legislații restrictive la acest capitol. Astfel, în Malta avortul este complet interzis, în timp ce în Irlanda este permis numai dacă, în lipsa avortului, viața mamei poate fi pusă în pericol, scrie Agerpres.

Eurodeputații au sprijinit masiv marți apelul ca femeile să aibă 'acces liber la avort și la metodele de contracepție', exprimându-și totodată susținerea față de măsurile menite să reducă inegalitatea de gen, precum atenuarea decalajelor de venituri dintre bărbați și femei, găsirea unui echilibru mai bun între viața profesională și cea personală și combaterea violenței împotriva femeilor.

De altfel, problema avortului a condus anul trecut la respingerea raportului privind egalitatea de gen, afirmă autorul acelui text, eurodeputatul socialist Marc Tarabella. Dar documentul elaborat anul acesta - ce nu are însă forță juridică obligatorie - a fost adoptat de PE, 205 din cei 751 de eurodeputați votând totuși împotrivă, iar 52 s-au abținut. De asemenea, grupul popularilor europeni, cel mai numeros din PE, a susținut ideea ca problema drepturilor sexuale și a avortului să fie soluționată la nivel național în statele membre ale UE.

Conform Federației Asociațiilor Familiilor Catolice din Europa, peste 60.000 de persoane din întreg blocul comunitar au semnat o petiție prin care solicită ca avortul să fie considerat o problemă strict națională, asupra căreia PE nu ar trebui să se pronunțe.


Sursa: Agerpres
Sursa foto: paginadepolitica.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii