Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:34 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Părintele Constantin Drăguşin, dirijorul Coralei Patriarhale a trecut la Domnul

ro

29 Jun, 2014 18:19 3485 Marime text
Părintele Constantin Drăguşin, fost dirijor al Coralei Patriarhale, a trecut la cele veşnice, aseară, la vârsta de 83 de ani.
Părintele a văzut lumina zilei în localitatea Bascovele-Cotmeana din judeţul Argeş, într-o familie preoţească, binecuvântată cu băieţi care au devenit preoţi şi oameni de valoare în Biserica strămoşească: preotul Marius şi preotul Valeriu în Piteşti şi preotul Constantin în Bucureşti.
După absolvirea şcolii primare din satul natal, Constantin Drăguşin şi-a început studiile teologice şi muzicale la Seminarul Teologic "Sfântul Nicolae" din Râmnicu Vâlcea. A urmat perioada studiilor teologice şi muzicale superioare la Institutul Teologic Universitar din Sibiu. Între anii 1968 şi 1972 a urmat cursurile Conservatorului "Ciprian Porumbescu" din Bucureşti, la secţiile Pedagogie şi Dirijat coral, obţinând diplomă la fiecare din cele două secţii. A fost profesor de muzică bisericească (suplinitor) şi pedagog la Seminarul Teologic din Bucureşti (1957-1958), cântăreţ la Catedrala episcopală din Buzău (1958-1959), din nou profesor la Seminarul din Bucureşti (1959-1961), asistent la Catedra de muzică bisericească, ritual şi tipic din cadrul Institutului Teologic din Bucureşti (1961-1968). Între anii 1962 şi 1963 a fost bursier al Institutului Ecumenic de la Bossey - Elveţia şi bursier al Consiliului Ecumenic al Bisericilor de la Geneva. În anii 1959-1972 şi 1984-2009 a funcţionat pe rând ca dirijor secund şi prim dirijor al Coralei "Nicolae Lungu" a Patriarhiei Române. În anul 1967 a fost hirotonit preot de către patriarhul Justinian.
Opt luni a ocupat funcţia de organizator de concerte la Filarmonica "George Enescu" din Bucureşti. După absolvirea Conservatorului (1972) va preda în calitate de profesor teorie-solfegii şi dirijat coral la Liceul de Muzică "George Enescu" din Capitală. În perioada 1984-2004 a ocupat, prin transfer, postul de şef serviciu şi redactor şef-adjunct la Editura Institutului Biblic şi de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române. 
În anul 1993 a devenit membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România. A obţinut titlul de doctor în teologie, în 2004.
Din copilărie a învăţat şi a lucrat în Biserică până în anul 1968. După ce a încheiat studiile la Conservator, printr-o conjunctură nefericită a fost silit să lucreze doar în învăţământul laic până în 1984. Deşi a îndeplinit o funcţie importantă, de redactor-şef la Institutul Biblic şi de Misiune al BOR, părintele Drăguşin rămâne cunoscut mai cu seamă ca dirijor al coralei patriarhale, ca preot şi compozitor. 
Părintele Constantin Drăguşin a avut mari satisfacţii profesionale în domeniul artistic, ca unul ce a interpretat lucrări în primă audiţie ale unor compozitori români de mare valoare, dar şi prin turneele pe care le-a făcut cu această corală bisericească, promovând muzica noastră românească în Sicilia, Austria, Suedia, Franţa, Belgia, Italia, Polonia şi Japonia. 
Slujba de înmormântare va avea loc mâine, la ora 12:00, fiind precedată de Slujba Sfintei Liturghii la ora 9:00, la Biserica Podeanu din Capitală.
 
Sursa: ziarullumina.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Meiloiu 29 Jun, 2014 20:30 ADMINISTRATOR ZIUA DE CONSTANTA: am facut corectia necesara. multumim de sesizare si de interesul acordat cotidianului nostru