Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:14 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Până la urmă, cine beneficiază de decizia CCR privind interceptările nelegale ale SRI?

ro

10 Mar, 2016 11:34 1998 Marime text
 
Decizia magistraţilor de la Curtea Constituţională a României (CCR) de a scoate interceptările SRI din dosarele penale a stârnit valuri de reacţii. Practic, Curtea apreciază că reglementarea în acest domeniu nu poate fi realizată decât printr-un act normativ cu putere de lege, iar nu printr-o legislație infralegală, respectiv acte normative cu caracter administrativ, adoptate de alte organe decât autoritatea legiuitoare, caracterizate printr-un grad sporit de instabilitate sau inaccesibilitate.
 
Preşedintele CCR, Augustin Zegrean, spune că până acum interceptările au fost legale! Cum aşa? Adică până acum exista un „cadru normativ care să stabilească expres” acest lucru? Nu. Şi atunci? Pentru omul de rând este greu de înţeles, în condiţiile în care decizia Curţii spune că interceptările SRI sunt nelegale şi nu se pot face aşa… orişicum.

Ciudat este că deşi interceptările SRI sunt nelegale, probele obținute în acest mod pot fi folosite în continuare! Se pare că în urma deciziei CCR, există dosare cu greutate care ar putea fi suspendate pentru că procurorii nu vor mai putea folosi interceptările. Unii ar putea scăpa basma curată, deoarece multe dintre dovezi se bazează chiar pe aceste interceptări.

În dosarul primarului capitalei, de exemplu, sunt convorbiri telefonice, supraveghere audio şi video. Oare să fie anulate? Dar mai este şi judecătorul Stan Mustaţă, care a fost ascultat în toaletă, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Horia Uioreanu, care de asemenea a fost interceptat pentru a se obţine probe. Vanghelie, Ioan Oltean, Alina Bica, Darius Vâlcov, Toni Greblă, Adrian Duicu, Dan Adamescu şi câţi alţii care au fost înregistraţi.

Judecătorul Augustin Zegrean a declarat, pentru ştiripesurse.ro, că „numai în dosarul în care s-a pronunţat decizia se poate face revizuire, restul nu mai poate să facă. Ce a fost până la data deciziei rămâne bun făcut. Urmărirea penală se va face de către procurori şi Inspecţia Judiciară, nu am făcut nimic dezastruos, am înlăturat trei cuvinte – „şi alte organe ale statului” - acum am aflat care erau”. Asta înseamnă că înregistrările de până acum sunt valabile.

Încurcate sunt iţele justiţiei!
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii