Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:21 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

OUG privind Programul de stimulare a cumpărării de autoturisme noi, aprobată de deputați

ro

01 Apr, 2015 19:55 1065 Marime text
 
Deputații au adoptat astăzi proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului privind aprobarea Programului de stimulare a cumpărării de autoturisme noi, care prevede că persoanele fizice pot achiziționa un singur autoturism nou al cărui preț de achiziție să nu depășească suma de 50.000 de lei, informează Agerpres.

Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege cu 164 de voturi „pentru", patru „împotrivă" și 65 de abțineri.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare aprobarea Programului de stimulare a cumpărării de autoturisme noi, având ca obiectiv facilitarea accesului persoanelor fizice la achiziția unui autoturism nou prin contractarea de credite garantate de stat.

Beneficiarul programului este persoana care, la data solicitării creditului garantat, declară pe propria răspundere că nu a mai deținut în proprietate un autoturism nou, nu înregistrează restanțe la plata altor credite bancare și are vârsta de minimum 18 ani.

Prin autoturism nou se înțelege autovehicul definit conform OUG 27/2011 privind transporturile rutiere, produs în spațiul intracomunitar sau provenit din import, care îndeplinește cel puțin cerințele minime ale standardului EURO 5, achiziționat de la persoane juridice care au ca obiect de activitate vânzarea autovehiculelor și al cărui preț de achiziție nu depășește suma de 50.000 de lei, la care se adaugă TVA după caz.

Garanția statului va fi de maximum 50% din finanțarea acordată.

Beneficiarii trebuie să dispună de un avans de minimum 5% din prețul de achiziție a autoturismului nou. De asemenea, se obligă să asigure autoturismul printr-o poliță de asigurare de tip CASCO.

În caz de nerespectare de către beneficiar a acestei obligații, finanțatorul are dreptul de a proceda la încheierea poliței de asigurare pe cheltuiala proprie, în numele și în contul beneficiarului, și de a recupera cheltuielile respective de la beneficiar prin orice modalitate prevăzută de lege, inclusiv prin includerea acestora în ratele de credit lunare.

Prin program, persoanele fizice pot achiziționa un singur autoturism.

Beneficiarii programului sunt persoane fizice, iar prin mecanismul de garantare instituit, Ministerul Finanțelor Publice este autorizat să mandateze Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru întreprinderile Mici și Mijlocii în vederea emiterii de garanții în numele și în contul statului, în favoarea instituțiilor de credit și a instituțiilor financiare nebancare care acordă credite persoanelor fizice eligibile pentru achiziția unui autoturism nou. Instituția de credit și instituția financiară nebancară au dreptul la plata valorii de executare a garanției în cazul producerii riscului de credit, iar sumele rezultate din executarea garanțiilor de stat se plătesc finanțatorului de către Ministerul Finanțelor Publice de la bugetul de stat și se recuperează de la beneficiarul programului.

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat pe 5 februarie, iar Camera Deputaților este for decizional.


Sursa: Agerpres
Sursa foto: legestart.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii