Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:59 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

PATRES O treime din producătorii de energie regenerabilă, în pragul insolvenței

ro

05 May, 2015 16:54 1481 Marime text
 
PATRES – Organizația Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România a dezbătut, la întâlnirea anuală, schimbările legislative din domeniul energiei regenerabile. În opinia investitorilor, din modificările legislative necoordonate cu nevoile pieței va rezulta intrarea în insolvență a circa o treime din producătorii de energie din surse regenerabile, mai ales că  nivelul finanțărilor bancare a creditelor este mare în acest sector, iar efectul va fi un potențial “default” bancar  de circa 1,5 – 2 miliarde de euro.
         
Președintele PATRES, dr. prof. univ. Viorel Lefter este de părere că “deși patronatul nostru există doar de un an, am reușit să întreprindem acțiuni importante la instituțiile abilitate ale statului, acțiuni de modificare legislativă care vizează protejarea producătorilor de energie regenerabilă. În acest sens, reprezentanții PATRES au avut întâlniri multiple cu Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (A.N.R.E), cu Ministerul Energiei, IMM și Mediul de Afaceri, cu membrii Comisiei de Industrii și Servicii din Camera Deputaților, precum și cu reprezentanți ai instituțiilor abilitate în domeniul energiei. Mai mult, PATRES a întreprins diverse activități, printre care întâlniri cu conducerea Asociației Române a Băncilor, unde s-a atras atenția  reprezentanților acestora cu privire la desele schimbări care au avut loc în cadrul legislativ din ultimii doi ani și care au pus în pericol viabilitatea investițiilor realizate în domeniul energiei regenerabile în România. Din calculele efectuate de PATRES, rezultă intrarea în insolvență a circa o treime dintre producătorii de energie din surse regenerabile, efectul fiind un potențial  default bancar de circa 1,5 – 2 miliarde euro. Totodată, PATRES a transmis memorandumuri atât către Președintele și Guvernul României, privind situația dificilă în care se află  producătorii de energie din surse regenerabile, cât și către Ambasadele țărilor din care provin investițiile din sectorul nostru, pentru a le expune schimbările legislative care au avut loc în ultimii doi ani, afectând direct rentabilitatea lor.
 
George Niculescu, directorul executiv în cadrul PATRES, este de părere că “cea mai mare îngrijorare a membrilor PATRES sunt desele modificări legislative ale instituțiilor statului, care  au loc <<în timpul jocului>>, fără ca producătorii din acest domeniu să fie consultați într-un mod real. Aceste modificări apar surprinzător, după ce investitorii și-au făcut un business plan, au finanțat afacerea, au construit și pus în funcțiune capacitățile de producție, iar acum, aceștia sunt aproape în incapacitate de plată a creditelor. Aici intervine rolul patronatului nostru, de a fi un mediator și un organism direct implicat în procesul legislativ și de a influența în mod transparent și corect deciziile vitale pentru sectorul economic al energiei regenarabile.”
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii