Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:12 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Numele firmelor implicate în scandalul citostaticelor

ro

29 Jul, 2015 23:52 1426 Marime text
Numele unora dintre cei mai mari producători de medicamente de pe piaţa din România ar fi implicate în scandalul medicilor oncologi suspectaţi că le-ar fi prescris bolnavilor anumite tratamente. În plus, medicii ar fi fi cerut deconturi pentru medicamente expirate şi ar fi prescris tratamente pentru pacienţi fictivi. Pentru aceasta, specialiştii ar fi fost recompensaţi cu vacanţe de lux plătite de companii din industria farmaceutică. Pe lista DNA apar Glaxosmithkline România SRL, Novartis Pharma, Sandoz Pharma SRL, Roche România SRL. 
 
Numele a zece companii producătoare şi a unui distribuitor ar apărea în dosarul citostaticelor, instrumentat zilele acestea de DNA, spun surse judiciare. Patru dintre ele sunt în top zece la nivel naţional în privinţa vânzărilor, cu o cifră de afaceri peste 3 miliarde de lei. Adică un sfert din piaţa autohtonă de medicamente. Câteva firme fac parte din Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente. Aceste companii au contract cu toţi distribuitorii mari din piaţă, iar împărţirea pieţei farmaceutice presupune că o proporţie de 90% revine primilor cinci jucători de pe piaţă, deşi la ANM sunt înregistraţi peste 400 de distribuitori.
 
În realitate însă, doar 100 sunt activi pe piaţa din România şi cumulează 90% din fondurile alocate din bugetul de stat pentru medicamente şi servicii medicale, ceea ce înseamnă că peste 90% din bugetul de 1320 milioane lei alocat anual pentru oncologice merge către aceste firme. Ancheta a mai relevat că în cabinetele unor medici au fost descoperite stocuri de medicamente. Medicii prescriau medicamentul pe care îl cereau şi îl obţineau, iar CNAS făcea decontul în baza unui aşa-zis diagnostic care ar fi indicat acel tratament. Medicii rămâneau în posesia medicamentelor, întrucât pacienţii erau fictivi. Companiile decontau şi medicamente expirate, potrivit unor surse judiciare.
 
De două zile, poliţiştii şi procurorii au demarat percheziţii la 61 de spitale, clinici, farmacii şi locuinţe ale unor medici. Până acum, nu a avut loc nicio audiere.  
 
Sursa: digi24.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii