Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:02 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Noi reguli la nivel european privind licitaţiile publice şi contractele de concesionare

ro

16 Jan, 2014 14:40 1402 Marime text
Parlamentul European a adoptat, miercuri, două rezoluţii prin care se instituie reguli noi în Uniunea Europeană privind licitaţiile publice şi contractele de concesionare.
„Noile reguli UE privind licitațiile publice și contractele de concesionare, aprobate de Parlament miercuri, vor asigura o calitate mai mare și un mai bun raport cu prețul atunci când autoritățile publice vor cumpăra sau închiria activități, bunuri sau servicii. Aceste reguli vor facilita accesul la licitații al firmelor mici și mijlocii și vor include prevederi mai stricte privind subcontractarea”, se precizează într-un comunicat de presă transmis de Parlamentul European.
Noua legislație, deja agreată cu Consiliul în iunie 2013, revizuiește regulile actuale privind licitațiile publice în UE și stabilește pentru prima dată standarde comune UE privind contractele de concesionare pentru a încuraja competiția corectă și a asigura un raport echilibrat între preț și calitate, prin introducerea unor criterii noi de atribuire care pun mai mult accent pe aspectele legate de mediu, de inovații și pe cele sociale.
În comunicat se mai precizează că „autorităţile publice cheltuiesc aproximativ 18% din PIB pe achiziţiile de activităţi, bunuri sau servicii  licitațiile fiind un instrument puternic pentru atingerea unor scopuri sociale specifice. "Noile reguli trimit un semnal puternic către cetățeni care au dreptul să vadă o utilizare eficientă a banilor publici," a spus raportorul Marc Tarabella (S&D, BE)”.
Datorită noului criteriu de "oferta cea mai avantajoasă economic" în procedura de acordare a contractului, autorităţile publice vor putea accentua calitatea, consideraţiile referitoare la mediu, aspectele sociale sau inovaţia, ţinând în continuare cont de preţ şi de costurile de implementare a achiziţiei. "Noul criteriu va aduce finalul dictaturii celui mai mic preţ, aducând în prim-plan calitatea", a explicat Tarabella.
Deputaţii parlamentari au introdus o procedură complet nouă pentru a întări soluţiile inovatoare în licitaţiile publice. Noul "Parteneriat pentru Inovaţie" va permite autorităţilor publice să organizeze licitaţii pentru a rezolva o problemă specifică fără să anticipeze soluţia, lăsând astfel spaţiu contractorului şi contractantului să găsească împreună soluţii inovatoare.
De asemenea, eurodeputaţii pun accent pe mai puţină birocraţie pentru aplicanţi şi acces mai uşor pentru companiile mai mici. Procedura de depunere a ofertelor va fi simplificată, în sensul că se va depune un singur „Document unic european de licitaţie”, bazat pe declaraţii pe proprie răspundere, urmând ca doar câştigătorul să pună la dispoziţie documentele originale.
Pentru a combate dumpingul social şi a asigura respectarea drepturilor lucrătorilor, noile reguli includ prevederi referitoare la subcontractare şi la „oferte anormal de mici”. Astfel, ofertanţii care nu respectă legislaţia muncii din UE pot fi excluşi de la licitaţii.
Acordul asupra noilor reguli UE privind concesionările subliniază că statele membre rămân în continuare libere să decidă în privinţa execuţiei activităţilor sau serviciilor publice - prin mijloace proprii sau externalizate. Noua directivă "nu cere privatizarea întreprinderilor publice care oferă servicii publicului", se arată în text. Mai mult, deputaţii recunosc caracterul special al apei ca bun public şi acceptă excluderea acestui sector din obiectul noilor reglementări.
Cele două directive vor intra în vigoare 20 de zile după publicarea în Jurnalul Oficial al UE. După această dată, statele membre au la dispoziţie 24 de luni pentru a implementa prevederile noilor reguli în legislaţia naţională.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii