Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:16 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministerul Sănătăţii transmite că a luat măsurile necesare de prevenire a gripei de sezon

ro

31 Jan, 2016 22:52 1539 Marime text
 
 
Potrivit unui comunicat publicat de reprezentanții Ministerului Sănătății (MS) pe site-ul oficial, în România gripă este supravegheată în mod specific de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică.
 
„În acest moment nu există informaţii legate de iminentă apariţiei unei epidemii de gripă. Până în prezent, specialiştii în sănătate publică au informat MS că activitatea virozelor respiratorii este de intensitate joasă, fără răspândire geografică largă şi fără tendinţa de creştere semnificativă.
De la începutul sezonului de supraveghere a infecţiilor respiratorii acute şi până în dată de 27 ianuarie 2016, s-au înregistrat 31 cazuri de gripă confirmate în laborator la nivel naţional.
Numărul total de infecţii respiratorii acute este cu 8% mai mic decât cel înregistrat în aceeaşi săptămâna din anul 2015 şi cu 11% mai mare decât cel din săptămâna precedentă.
Pentru sezonul 2015-2016, Ministerul Sănătăţii a achiziţionat iniţial un număr de 500 000 de doze de vaccin antigripal care au fost în totalitate distribuite către direcţiile de sănătate publică la nivel local. Numărul de doze a fost suplimentat la sfârşitul anului trecut cu încă 143.000 de doze pentru imunizarea persoanelor cu risc”, se arată în documentul transmis de Ministerul Sănătății.
 
Tot aici se specifică faptul că vaccinul gripal distribuit în acest an conţine antigenele necesare pentru prevenirea infecţiei cu virusul AH1N1.
 
„Că în fiecare an, campania de vaccinare a Ministerului Sănătăţii se derulează prin cabinetele medicilor de familie şi în spitale.
Sunt vaccinate gratuit persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire, adică persoane cu vârstă peste 65 de ani, una din categoriile cele mai expuse la viroze respiratorii, persoane cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, gravide conform strategiei Ministerului Sănătăţii şi recomandărilor OMS şi ECDC.
Având în vedere situaţia din Ucraina, Ministerul Sănătăţii a solicitat Direcţiilor de Sănătate Publică să se asigure că unităţile sanitare iau toate măsurile de prevenire specifică şi nespecifică a gripei (purtarea echiamentului de protecţie, limitarea circulaţiei bolnavilor şi aparţinătorilor, vaccinarea antigripală a personalului medical) şi să raporteze zilnic orice caz cu evoluţie şi simptomatologie asemenatoare gripei”, concluzionează MS. 



Sursa foto: transilvanianews.com
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii