Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:48 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mihai Daraban „La promovarea externă a României, partenerii ne solicită predictibilitate”

ro

10 Nov, 2016 21:58 1707 Marime text
Mediul de afaceri are nevoie de predictibilitate, de mesaje prin care să crească Produsul Intern Brut al țării, a afirmat, în această seară, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban, la festivitatea de premiere din cadrul Topului Național al Firmelor 2016, potrivit Agerpres.

„Niciodată CCIR, în istoria sa de peste 150 de ani, nu s-a bucurat de prezența președintelui țării și a premierului la o astfel de manifestare, denumită la începutul său 'Rânduiala negustorilor'. CCIR este, probabil, singurul brand al mediului de afaceri care se regăsește în țări din lumea întreagă. Efortul nostru în ultimii doi ani și jumătate a fost de a deveni o voce a mediului de afaceri credibilă, obiectivă și care să semnaleze decidentului politic problemele cu care ne confruntăm", a spus Daraban.

Acesta a solicitat președintelui Klaus Iohannis și premierului Dacian Cioloș să fie mediatorii predictibilității economice.

"Din păcate spun, dar pe de alta din fericire, nu avem o bursă de valori puternică pentru că, în România, se aruncă în spațiul public măsuri populiste ce ar face să cadă o bursă bine capitalizată. Avem nevoie de mesaje prin care să vedem cum să creștem PIB-ul și după aceea să vorbim de măriri în alte zone. Avem nevoie de promovare externă. La promovarea externă a României, un lucru important pe care ni-l solicită partenerii este tocmai predictibilitatea. Ne dorim să stimulăm parteneriatul real cu decidentul politic", a adăugat președintele CCIR.

Prezent la eveniment, președintele Klaus Iohannis a subliniat că România traversează o perioadă de creștere economică robustă și a pledat pentru o infrastructură financiară mai permisivă destinată mediului de afaceri, care să susțină proiectele de investiții, atât prin intermediul băncilor, cât și prin atragerea de capital de pe piețele financiare.

La rândul său, premierul Dacian Cioloș a afirmat că cifrele bune care arată creștere economică nu trebuie să ducă imediat la o creștere a cheltuielilor, iar un Guvern responsabil trebuie să asigure predictibilitate sectorului privat.

Camera de Comerț și Industrie a României a premiat, joi, un număr de 12.230 de firme clasate pe primele 10 locuri în Topul Național al Firmelor 2016.

În Top s-au clasat companiile care au făcut performanță la nivel național în economia românească, evidențiată în baza rezultatelor financiar-contabile depuse la finalul anului 2015: peste 4.300 societăți din industrie, aproape 3.400 din servicii, circa 2.800 din comerț și turism, 460 din cercetare-dezvoltare și high-tech, 610 din agricultură, silvicultură și pescuit și 580 din construcții.

"Remarcabil este faptul că cifra de afaceri obținută de companiile din această ediție a Topului Național al Firmelor a atins 135 miliarde euro, ceea ce reprezintă un avans important față de ultimii ani. Comparativ cu anii precedenți, această valoare se apropie foarte mult de Produsul Intern Brut realizat la nivel național în 2014, care a fost de numai 150 de miliarde de euro', au spus reprezentanții CCIR.

Camera de Comerț și Industrie a României a acordat, cu acest prilej, premiul "Meritul comercial Clasa I" ministrului Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, pentru contribuția acestuia la dezvoltarea diplomației economice.

În cadrul galei s-au acordat și zece premii de excelență companiilor care au obținut rezultate deosebite la export, celui mai bun angajator cu capital integral privat românesc, firmei care a înregistrat cea mai mare creștere pe piața Bursei de Valori București, cea mai mare ascensiune după listarea pe piața AeRO a Bursei de Valori București, pentru excelență în afaceri și nu numai.



Sursa foto: ZIUA de Constanța
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii