Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:57 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mărturiile unui medic - Absolut toţi aveau fața arsă

ro

01 Nov, 2015 16:45 1549 Marime text
Noaptea de vineri nu va putea fi niciodată uitată de către supravieţuitori, familiile îndoliate sau de către medici. Medicul Cosmin Humulescu de la Spitalul Clinic Colțea s-a numărat printre ei, iar mesajul postat pe pagina sa de Facebook este unul cutremurător.
 
„Fac parte din gașca «șpăgarilor». De regulă mă emoționez greu. Noaptea trecută (n.r. vineri seară) a fost una fără precedent pentru mine. Am aflat destul de târziu despre eveniment – pe la ora 1. L-am sunat pe colegul meu care era de gardă la Spitalul Clinic Colțea (atenție!- spitalul clinic, NU DE URGENȚĂ). Mi-a spus că e o imagine de coșmar. M-am îmbrăcat, am luat un bax de apă și în zece minute eram la spital.
 
Așa a fost pentru majoritatea, oamenii nu au fost chemați ci AU VENIT! Una din asistentele noastre a venit din Voluntari, fără remunerație, fără șpagă, plătindu-și taxiul din salariul ei de 1.100 de lei, salariul cu care creste un copil de 15 ani. De ce? Din omenie, din empatie, din ce motiv vreţi voi, să ajute niște oameni carora li s-au topit bancnotele «de șpagă» în buzunar, împreună cu buletinele.
Şapte victime au fost duse la Colțea. Cea mai putin gravă era o fată cu arsuri pe 20% din suprafața corpului. Vi se pare puțin? Pentru ea au însemnat ambele brațe şi fața!!!
 
Cei mai gravi erau doi baieți cu arsuri pe 55% din suprafaţa corpului. Unul dintre ei a trebuit să fie intubat, s-a pus problema unei come induse, dar, medicul anestezist s-a temut ca nu se va mai trezi, aşa că a fost intubat treaz, doar cu analgezie. În terapie intensivă era un miros de fum, provenit doar din aerul expirat de cei arşi. Absolut toti aveau fața arsă – şi căile aeriene. S-au mobilizat toți medicii din secţia de chirurgie.
 
Bolnavii de la Colțea au fost, chipurile, bolnavi triați, cu leziuni mai putin grave. M-am gândit cu groază la ce a fost la Floreasca sau la Arși, etc. Femei şi bărbaţi cu fețele arse, fără păr pe cap, cu ochii tumefiaţi şi cu lacrimi de sânge. 
Şi ce face românul? Nimic!!!!! (...) cârciumile sunt din nou pline în București”, este o parte din mesajul postat, pe Facebook, medicul Cosmin Humulescu de la Spitalul Clinic Colțea.
 
Sursa foto: romaniatv.net
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii