Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:50 19 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Litoral Tv Constanța ia atitudine

ro

06 Jun, 2014 10:47 2002 Marime text
Constanța ia atitudine! Dacă majoritatea tinerilor din ziua de astăzi își umplu timpul pe la terasele de la mall, există și persoane care și-au făcut loc în agenda de zi cu zi pentru a marca un eveniment pe cât de important, pe atât de puțin abordat în rândurile noilor generații. În Săptămâna Mediului, un grup de constănțeni a încercat să dea un exemplu pozitiv și să le îndrepte tuturor atenția către mediul înconjurător, parcă demult uitat, dacă e să aruncăm o privire în jur.
Conștientizarea unei probleme reprezintă primul pas spre rezolvarea ei, iar asta au făcut și cei de la Asociația ”Constanța Ia Atitudine”. Vor ca orașul liniștit de la malul mării să nu se transforme într-o uzină de betoane și au ales Ziua Internațională a Mediului pentru a-și transmite îndemnul.
"Asociația noastră a creat niște vederi cu spațiul verde care a mai rămas în oraș, pe care vrem să le dăm cetățenilor cu niște pliculețe cu semințe de flori pe care să le planteze unde doresc. Ne pasă cum arată Constanța, pentru că ne dorim pentru copiii noștri un oraș în care să poată să respire normal, să aibă un loc de joacă, de recreere în spațiul verde", ne-a declarat Tănase Cartuna, membru ACIA.
Înarmați cu răbdare împotriva mentalităților intimidante au pornit la drum, prin Parcul Tăbăcăriei, una dintre ultimele redute de verde ale Constanței.
"Ne-am propus să împărțim vederi, prin care să arătăm ultima redută de spațiu verde care a rămas în oraș. Sunt niște zvonuri că dinspre City Park spre Zodiac, toată partea de parc a fost parcelată, în vederea construirii unor imobile. De aceea vrem să tragem un semnal de alarmă, iar constănțenii trebuie să lupte pentru spațiul verde. Dacă nu luăm atitudine, vom ajunge un oraș de beton. Cu această ocazie am pregătit și o sămânță specială, de mazăre. Ne dorim, în mod ironic, să umplem Constanța de mazăre sau să avem un spațiu verde?", ne-a declarat Andrei Popescu, președinte ACIA.
Au stat de vorbă cu oamenii și le-au dăruit ilustrata realizată chiar de ei, în care au așternut și câteva rânduri. „ A venit timpul să luăm atitudine, să luptăm pentru dreptul de a trăi sănătos într-un oraș unde mediul înconjurător este respectat, nu distrus. ”
"Nu știam că aici ar putea să se construiască blocuri. Nu sunt de acord. Aș dori ca parcul să rămână așa cum este", ne-a spus o viitoare mămică.
"Îmi doresc ca parcul să rămână parc, un loc de recreere, pentru că nu avem un alt parc mai mare în Constanța", ne-a zis un tânăr constănțean.
Inițiativa a fost salutată de constănțenii care s-au oprit să stea de vorbă cu ei, mai ales că unii dintre ei recunosc cu mâna pe inimă că mai rar le-a fost dat să întâlnească tinerii care să se mai preocupe de mediul înconjurător.
"Tinerii cam aruncă sticle, borcane, țigări, nu se prea ocupă de protecția mediului. Mă bucur că am întâlnit acum și tineri care se ocupă de protecția mediului, a parcului. Ar trebui ca tineretul să nu mai arunce pungi, coji de semințe prin parc. Să fie păstrată curățenia în acest spațiu verde", a precizat o pensionară.
Tocmai pentru a păstra vie legătura dintre generații și a reînvia valori poate, uitate, în ultima perioadă, tinerii le-au oferit oamenilor și un pliculeț cu semințe de flori, care să le înfrumusețeze perspectivele de viitor.
"Foarte bună această inițiativă, dar aș dori să participe mai mulți oameni. Nu ar trebui ca în parc să facem blocuri și construcții betonate, ci să avem spațiu verde mai mult, mai bine îngrijit", a spus un bărbat aflat la vârsta senectuții.
Sărbătorită în fiecare an, pe 5 iunie, Ziua Mediului Înconjurător, ar trebui să însemne, pentru fiecare dintre noi, un îndemn de a face ceva pentru salvarea patrimoniului nostru natural pe care avem datoria de a-l păstra viu, generațiilor viitoare.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • cinevaauuu 06 Jun, 2014 12:05 SENECTÚTE ~ți f. livr. Ultima perioadă în evoluția unei ființe, caracterizată prin slăbirea funcțiilor fiziologice; vârstă înaintată. [G.-D. senectuții] /