Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:10 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Iată cum s-a modificat corpul astronautului Scott Kelly, întors dintr-o misiune de un an în spațiu (video)

ro

05 Mar, 2016 15:27 2797 Marime text
 
Astronautul NASA Scott Kelly plecat un an în spațiu s-a întors pe Pâmânt mai înalt. Acesta a plecat având aceeași înălțime ca fratele său geamăn Mark, însă la întoarcerea de pe Stația Spațială Internațională (SSI), era cu 5 centimetri mai înalt.
 
Se pare că această schimbare se datorează impactului pe care îl are microgravitatea în spațiu asupra coloanei vertebrale și care a devenit mai evidentă după un an de misiune în imponderabilitate în cazul lui Scott Kelly, în vârstă de 52 de ani, potrivit Agerpres.
 
Mai mult de atât, obiectivul misiunii „One year in space” este tocmai de a studia efectul unei șederi prelungite în lipsă de gravitate.
 
Astfel, în cazul astronautului Scott Kelly a fost studiată evoluția sa în spațiu și în paralel cea a fratelui său geamăn Mark pe Pământ.
 
Vertebrele coloanei formează un arc gigant. Presate în jos asupra acestui arc în spirală, vertebrele se mențin strâns unite. Când se eliberează forța pe care o reprezintă gravitatea terestră, arcul se întinde, potrivit aceleiași surse. În același fel, coloana se lungește cu între 3 până la 5 centimetri când oamenii călătoresc în spațiu. Gravitatea mai mică împinge în jos vertebrele, astfel încât coloana se poate întinde până la circa 7,6 centimetri.



Sursa foto: Youtube

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii