Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:18 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fostul director al Bursei de Mărfuri din Timişoara, trimis în judecată de DNA

ro

23 Jun, 2014 14:57 1328 Marime text
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului ZOIADE GRIGORE, la data faptelor director executiv al Bursei Române de Mărfuri – Terminal Timişoara, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de luare de mită;

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2011, inculpatul Zoiade Grigore a pretins de la administratorul unei societăți comerciale suma de 35 000 euro din care a primit suma de 12 000 euro şi a beneficiat de efectuarea unor lucrări de renovare a unui imobil pe care îl folosea, contravaloarea lucrărilor fiind de 4.000 euro.
Aceste sume de bani și serviciile de care a beneficiat au fost obținute pentru ca, în calitatea sa de director executiv al Bursei Române de Mărfuri – Terminal Timişoara, să îndeplinească un act contrar îndatoririlor sale de serviciu, respectiv să divulge informaţii obţinute în cadrul unei proceduri de licitaţie.

Concret, starea de fapt detaliată în rechizitoriu este următoarea:

În cursul anului 2011, în baza unei înţelegeri dintre Primăria Cărpiniş şi Bursa Română de Mărfuri, reprezentată de inculpatul Zoiade Grigore, în calitate de consultant organizator, au fost demarate procedurile necesare atribuirii unui contract - „Amenajare străzi în comuna Cărpiniş, judeţul Timiş”, Bursa obligându-se să efectueze toate demersurile necesare organizării licitaţiei.
La data de 19 iulie 2011, s-a încheiat contractul de lucrări între Primăria com. Cărpiniș, în calitate de achizitor, și o societate comercială, în calitate de executant, contractul având ca obiect executarea, finalizarea și întreținerea lucrărilor de amenajare străzi în Comuna Cărpiniș, prețul contractului fiind de 1.401.311,05 (plus TVA de 24%) și termenul de execuție de 12 luni.
Pentru obținerea acestui contract, administratorul firmei câștigătoare a licitație a negociat, în prealabil, cu inculpatul Zoiade Grigore, pentru ca în schimbul unui comision de 10% din valoarea contractului licitat, acesta din urmă să favorizeze firma sa.
Ajutorul consta în comunicarea ofertelor depuse de celelalte societăţi care vor participa la licitaţie, aşa încât firma respectivă să facă o ofertă mai mică, având în vedere că principalul criteriu de adjudecare era preţul cel mai mic oferit.
Printr-un act adițional la contractul de lucrări 19 iulie 2011, Primăria Cărpiniș și societatea comercială respectivă au convenit încetarea contractului de execuție lucrări, începând cu data de 26 iunie 2012, din lipsă de finanțare.
Pe acest fond al lipsei lichidităţilor financiare, au apărut şi neînţelegeri între inculpatul Zoiade Grigore și administratorul firmei, referitoare la remiterea sumelor de bani şi efectuarea lucrărilor la care acesta din urmă se angajase, în schimbul sprijinului oferit de inculpat pentru câştigarea licitaţiei din data de 20 mai 2011, organizate de Bursa Română de Mărfuri, Terminal Timişoara.
În urma negocierilor purtate, inculpatul a fost de acord să reducă pretenţiile la suma de 25.000 euro (sumă care să îi fie remisă cash, în tranşe), urmând ca omul de afaceri, prin firma sa, să execute şi lucrări de renovare a unui apartament folosit de inculpat.
Efectiv, de la administratorul firmei câștigătoare a licitației, inculpatul Zoiade Grigore a primit suma de 12.000 euro și a beneficiat de renovarea apartamentului, costul lucrărilor ridicându-se la suma de 4.000 euro.
Procurorii DNA au dispus disjungerea cauzei şi continuarea cercetărilor faţă de administratorul societății comerciale pentru infracţiunile de dare de mită și fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informații.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Timiș, cu propunere de a se dispune confiscarea, de la inculpatul Zoiade Grigore a sumei de 16 000 euro.
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii