Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:12 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Doi deputați PDL, anchetați de DNA pentru corupție

ro

30 May, 2014 17:07 1502 Marime text
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timişoara au dispus efectuarea urmăririi penale față de SĂMĂRTINEAN CORNEL MIRCEA, deputat în Parlamentul României, la data faptelor, director al Aeroportului Internaţional „Traian Vuia” Timişoara (A.I.T.), în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile concurente de de abuz în serviciu în formă continuată (două acte materiale) și conflict de interese.  Anchetat este și POPOVICIU ALIN AUGUSTIN FLORIN, deputat în Parlamentul României și OSTAFICIUC CONSTANTIN, la data faptelor, președinte al Consiliului Județean Timiș, administratori în fapt ai unor societăți comerciale, în sarcina cărora s-a reținut infracțiunea de instigare la abuz în serviciu.

De asemenea, procurorii au decis extinderea urmăririi penale cu privire la MEZIN MARIUS FLORIN, director comercial al Aeroportului Internaţional „Traian Vuia” Timişoara (A.I.T.), la data faptelor, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile concurente de abuz în serviciu în formă continuată (două acte materiale) și participaţie improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (zece acte materiale).

Și pentru PENESCU TIBERIU GEORGE și BLAGA LUCIAN, administratori ai unor societăți comerciale, a reținută infracțiunea de mărturie mincinoasă.

Procedură frauduloasă de selectare

În cauză există date și probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă că funcţionari din cadrul Aeroportului Internaţional „Traian Vuia” Timişoara (A.I.T.), în exercitarea atributelor de serviciu, au luat decizia şi au acţionat concordant pentru obţinerea de foloase nelegale de către o societate comercială, consecutiv prejudicierii bugetului unităţii în interesul căreia trebuiau să acţioneze.
Astfel, suspecții SĂMĂRTINEAN CORNEL MIRCEA și MEZIN MARIUS FLORIN au participat la luarea deciziei şi apoi au aprobat toate fazele unei proceduri frauduloase de selectare a unui agent economic care să închirieze spaţii aflate în incinta aeroportului. Societatea comercială favorizată era controlată, în fapt, de către suspecții Popoviciu Alin Augustin Florin şi Ostaficiuc Constantin, persoane cu care Sămărtinean Cornel Mircea s-a aflat în raporturi comerciale, fiind chiar asociat în cadrul unei alte firme cu primul dintre cei doi suspecți.

Beneficii materiale de 4.000 de euro/lună

Concret, suspecții Popoviciu Alin Augustin Florin  şi Ostaficiuc Constantin, în scopul obţinerii de beneficii materiale în cuantum de aproximativ 4.000 euro/lună, l-au determinat pe fostul director al A.I.T. să declanşeze procedura de închiriere a spaţiilor comerciale din incinta aeroportului.
Această procedură viza impunerea pentru foştii chiriaşi a unor condiţii care să-i determine să renunţe la închirierea pe mai departe a acelor spaţii şi astfel, inclusiv prin vicierea procedurii de organizare a licitaţiei, spațiile comerciale urmau să fie preluate de firma controlată prin interpuşi de către cei doi suspecți,
De asemenea, această societate comercială urma să plătească o chirie mult diminuată faţă de foştii chiriaşi şi faţă de plafonul minim stabilit de Consiliul de Administraţie al A.I.T.
În acest sens, suspectul MEZIN MARIUS FLORIN, fiind desemnat preşedinte al celor două comisii de organizare a licitaţiilor, pentru închirierea spaţiilor comerciale din incinta aeroportului, a conceput şi dispus unui alt funcţionar, ce nu cunoştea adevărata stare de fapt, redactarea unor acte ce reflectau în mod nereal respectarea procedurilor legale.
Scopul urmărit de acesta a fost ca, în eventualitatea unui control ulterior, să nu se mai poată constata că licitaţiile din datele de 27.10.2010 şi 03.11.2010 au fost denaturate, în sensul asigurării adjudecării contractelor de închiriere de către firma controlată de suspecții Popoviciu Alin Augustin Florin şi Ostaficiuc Constantin.
Cu ocazia audierilor, suspecții PENESCU TIBERIU GEORGE și BLAGA LUCIAN, au făcut afirmaţii mincinoase în legătură cu împrejurările în care au transmis oferte de participare la licitaţia de închiriere a spaţiilor, aceştia ascunzând motivul real al simulacrului de ofertare făcut, respectiv crearea aparenţelor unei proceduri deschise, transparente şi competitive.
În realitate, a fost favorizată firma controlată de suspecții Popoviciu Alin Augustin Florin şi Ostaficiuc Constantin.
Prin activităţile infracţionale derulate de către aceşti funcţionari, cu concursul direct al persoanelor ce controlau în fapt societatea comercială ce a fost declarată abuziv ca şi câştigătoare a licitaţiei trucate, s-a produs Aeroportului Internaţional „Traian Vuia” Timişoara un prejudiciu în cuantum de 239.570,3 lei.

La data de 30 mai 2014, suspecților li s-a adus la cunoștință calitatea de procesuală, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii