Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:37 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

DNA Trimitere în judecată a fostului manager general la Spitalul Municipal „Dr. Gheorghe Marinescu” din Târnăveni

ro

19 Jan, 2015 14:44 1454 Marime text
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Tîrgu Mureş au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatelor:

SANDU NICOLETA MONICA, manager general la Spitalul Municipal „Dr. Gheorghe Marinescu” din Târnăveni, în perioada 25.01.2008 – 24.09.2009, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul foloase necuvenite, în formă continuată (4 acte materiale)
MOLDOVAN ANNA, la data faptelor director financiar-contabil în cadrul Spitalului Municipal „Dr. Gheorghe Marinescu” din Târnăveni, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul foloase necuvenite,  în formă continuată (4 acte materiale)

În rechizitoriul întocmit procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

în perioada 2008 –  2009, inculpatele Sandu Nicoleta Monica și Moldovan Anna, în calitate de director (manager) general, respectiv de director financiar-contabil, al Spitalului Municipal Dr. Gheorghe Marinescu din Târnăveni (jur Mureș), prin încălcarea, în patru rânduri, a dispoziţiilor legale în materie de achiziţii publice, au prejudiciat această instituţie spitalicească cu diferite sume de bani, pe care le-au achitat în mod nelegal şi nejustificat către diverşi furnizori de bunuri şi prestatori de servicii, care au obţinut astfel foloase necuvenite, după cum urmează:
1. În urma încheierii unui contract de prestări servicii, la data de 23.03.2009, cu  S.C. „PSIHOMEDICA”S.R.L.,  s-a dispus achitarea  sumei totale de 23.895 lei, din care suma de 7.785 lei a fost achitată în mod nejustificat, întrucât serviciile aferente nu au fost executate, respectiv au fost nereale. În baza contractului de prestări servicii mai sus menţionat, rezulta că S.C. „PSIHOMEDICA”S.R.L. Buzău, trebuia să presteze servicii medicale de medicina muncii, în anul 2009, pentru angajaţii spitalului, însă pentru 97 de persoane aceste servicii nu au fost prestate.
2. Subsecvent încheierii unui alt contract de prestări servicii, la 13.03.2009,  cu prestatorul Cabinetul Individual de Psihologie „Gheorghe Nicuşor” Râmnicu Sărat, s-a dispus achitarea sumei totale de 61.370, din care suma de 54.350 lei a fost achitată în mod  nelegal şi nejustificat. Acest aspect a rezultat din achitarea serviciilor prestate la un preţ nejustificat de mare pentru cele 468 persoane testate şi din caracterul fictiv al examinării pentru un număr de 178 persoane.  Contractul avea ca obiect testarea psihologica a angajaţilor spitalului.
3.  Ulterior încheierii Contractului de prestări servicii, la data de 19.02.2009, cu S.C. „ARTA PRODCOMDET”S.R.L în calitate de prestator, pentru prestare de servicii IT, s-a dispus achitarea, în lunile februarie şi martie 2009, a sumei totale de 5.300 lei, în mod  nelegal şi nejustificat, aspect rezultând din împrejurarea că serviciile facturate nu au fost niciodată executate de societatea prestatoare
4. După încheierea Contractelor de prestări servicii de publicitate, la data de 01.09.2008 şi 26/10.12.2008, cu S.C. „MIRBALI SERVIMPEX”S.R.L în calitate de prestator, s-a dispus achitarea sumei totale de 7.101 lei , în mod  nelegal şi nejustificat, aspect rezultând din împrejurarea că serviciile facturate nu au fost niciodată executate de societatea prestatoare.  În ambele contracte este prevăzută promovarea publicitară prin radio şi internet a unei „campanii de prevenire a cancerului la sân – screening mamar” şi respectiv „urări de sărbători”, fără a se specifica durata spoturilor ce urmau a fi produse de S.C. „MIRBALI SERVIMPEX”S.R.L., planurile media pentru difuzarea spoturilor, intervalele orare de difuzare, numărul minim de difuzări aferent fiecărui contract, elemente minimale care trebuiau să fi stat la baza determinării şi stabilirii valorii contractelor. 


Prejudiciul total reţinut în cauză este  în valoare de 71.951 lei.

În cauză s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a  sechestrului pe bunurile mobile și imobile aflate în proprietatea inculpatei MOLDOVAN ANNA, până la concurența sumei de 71.951 lei.

Persoana vătămată Consiliul Judeţean Mureş - Spitalul Municipal „Dr. Gheorghe Marinescu” din Târnăveni s-a constituit parte civilă împotriva inculpatelor SANDU NICOLETA MONICA şi MOLDOVAN ANNA, cu o sumă al cărei cuantum a arătat că îl va preciza ulterior, în cursul procesului.


Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Tîrgu Mureș.


Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii