Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:24 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

DNA Reţinuţi pentru fraudarea Fondurilor Europene

ro

10 Feb, 2015 15:59 1528 Marime text
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reţinerea pentru 24 de ore, cu începere din data de 09 respectiv 10 februarie 2015, a inculpaților:

DEACONU GEORGIA IOANA, vicepreședintă a Asociației „Tineri Pentru Viitor”, la data faptelor, sub aspectul săvârşirii în concurs a:
- trei infracțiuni de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, din care două în formă continuată (câte patru acte materiale fiecare),
- două infracțiuni de înșelăciune, din care una în formă continuată (patru acte materiale),
- două infracțiuni de schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei,
- nouă infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată,

GRUIA DAN, angajat al unei instituții bancare, la data faptelor, sub aspectul săvârşirii în concurs a infracţiunilor de:
         - complicitate la înșelăciune,
         - luare de mită,
         - instigare la uz de fals,
         - instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată.  

În ordonanţele de reținere se arată că, în cauză, există date şi indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 2009-2010, în cadrul derulării proiectului „Increasing Employability Through Vocational Training And Project Management Practice”,  al cărui beneficiar era Asociația „Tineri Pentru Viitor”, inculpata Deaconu Georgia Ioana a prezentat Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale (ANPCDEFP), atât la momentul încheierii contractului, cu ocazia depunerii rapoartelor intermediare în vederea obţinerii celor patru tranşe intermediare, cât şi la depunerea raportului final, pentru obţinerea ultimei tranşe de plată, documente ori declarații false, inexacte sau incomplete,obținând pe nedrept fonduri europene în valoare de  95.000 de euro.

De asemenea, inculpata Deaconu Georgia Ioana a schimbat, fără drept, destinaţia unei părţi din sumele de bani primite cu titlu de avans, (4 tranşe a câte 15.712 euro fiecare), pentru cheltuieli de transport şi subzistenţă ale participanţilor la proiect, efectuând cumpărături de la diferiţi comercianţi din municipiul Bucureşti.

Conform contractului respectiv, ANPCDEFP s-a angajat să asigurare finanțarea costurilor proiectului până la suma totală de 85.760 euro, compusă din grant acordat pentru cheltuieli privind activități de organizare și monitorizare a implementării proiectului, cheltuieli privind pregătirea pedagogică culturală și lingvistică a participanților, cheltuieli de subzistență și cheltuieli legate de transport, având drept scop deplasarea în Spania şi Italia a unui număr de 32 de persoane (4 serii de câte 4 persoane pentru fiecare dintre cele două țări anterior menționate) în vederea participării la un training în domeniul managementului de proiect.

În perioada 2010-2011, în contextul derulării a 4 programe operaționale sectoriale finanțate de Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (APDRP), inculpata Deaconu Georgia Ioana, prin intermediul unor societăți comerciale de tip „fantomă”, a accesat fonduri europene nerambursabile în valoare de aproximativ 21.000.000 lei (cca. 5.000.000 euro).

De menționat este faptul că, în aceste cazuri, certificatele fiscale depuse la dosarele de finanțare ale celor patru proiecte erau false, în ele consemnându-se lipsa datoriilor la bugetul de stat, condiție esențială pentru întrunirea cerințelor de eligibilitate pentru finanțare.
În ceea ce priveşte cheltuirea nejustificată a fondurilor din pre-finanţare, probatoriile administrate relevă faptul că inculpata Deaconu Georgia Ioana, în calitate de manager de proiect, a decontat, în baza unor documente falsificate, contractele de prestări servicii ale experţilor pe termen scurt implicați în proiect.

Un alt aspect ce poate fi reţinut în sarcina acesteia, derivă din faptul că, după obţinerea pre-finanţărilor, aceasta a propus spre decontare servicii prestate de către operatori privaţi (câştigători ai procedurilor de achiziţii organizate în cadrul celor patru proiecte), în contextul în care există indicii temeinice că activităţile respective nu au fost efectuate ori au fost realizate o singură dată şi au fost „achitate” și solicitate spre decontare de patru ori, în fiecare dintre proiecte.

De asemenea, au fost facturate separat servicii de dotare cu aparatură şi accesorii de prezentare a unor săli de conferinţe, deşi acestea dispuneau deja de asemenea facilităţi. 

Mai mult decât atât, emiterea facturilor pentru serviciile prestate şi plata acestora au fost realizate înainte de începerea activităţii şi recepţia serviciilor.

De asemenea, în aceeași perioadă, în scopul obținerii unui împrumut bancar, în numele a două dintre firmele pe care le controla, inculpata Deaconu Georgia Ioana a fost susținută și îndrumată de inculpatul Gruia Dan, angajat al unei bănci, care a imaginat un pretins plan de afaceri ce viza extinderea, la nivel național, a activității comerciale a celor două societăți.

Acesta din urmă a învățat-o pe inculpată, în mod concret, să falsifice acte pentru ca împrumutul să-i fie acordat, iar ulterior să justifice cheltuirea finanțării obținute, prin falsificarea unor facturi care să probeze efectuarea unor plăți care nu s-au făcut în realitate.

Activitățile inculpatului aveau ca motivație promisiunea făcută de inculpată că, după intrarea în posesia banilor, îi vor remite acestuia 2% din suma încasată.

După aprobarea creditului, inculpatul a primit de la inculpata Deaconu Georgia Ioana suma de 3.000 euro din totalul de cca. 80.000 euro (358.000 lei) primiți ca și credit de aceasta din urmă.

Imediat după primirea creditului, inculpata Deaconu Georgia Ioana a scos din contul firmei sume mari de bani în numerar.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin tehnic și informativ din partea Serviciului Român de Informații.

Inculpaților Deaconu Georgia Ioana și Gruia Dan li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând a fi prezentați, la data de 10 februarie 2015, Tribunalului București, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii