Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:21 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Director zonal al OMV Petrom, cercetat de DNA pentru luare de mită

ro

28 May, 2014 13:26 2321 Marime text
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Galaţi au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a inculpaţilor:
   Gavrilescu Nicolae, manager sector în cadrul diviziei teritoriale  Moldova Sud din cadrul SC OMV Petrom SA,  în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de luare de mită;
   Petre Ana, expert în piaţa imobiliară, responsabil cu înstrăinarea activelor secundare în cadrul SC OMV Petrom SA, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de luare de mită.
 
În ordonanţa de reţinere se arată că în cauză există probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă că, în perioada octombrie 2013 – mai 2014, inculpaţii Petre Ana şi Gavrilescu Nicolae, i-au pretins, în mod direct, unui denunţător suma de 10.000 de euro pentru a-i  aproba vânzarea – cumpărarea, la un preţ avantajos pentru denunţător, a unor imobile aparţinând  SC Petrom SA, inculpaţii fiind angajaţii acestei societăţi. De asemenea, cu prilejul celor două întâlniri avute la două restaurante din mun. Galaţi, când a fost pretinsă suma de 10.000 de euro, denunţătorul a plătit contravaloarea notei de plată pentru Gavrilescu Nicolae şi Petre Ana. Ulterior, la data de 27 mai 2014, inculpatul Gavrilescu Nicolae a şi primit de la denunţător  suma de 45.000, cu titlu de mită, procurorii procedând la constatarea infracţiunii flagrante.

Concret, în cauză se reţine că, la sfârşitul anului 2013, societatea comercială administrată de denunţător şi-a manifestat intenţia de a cumpăra mai multe imobile aparţinând SC Petrom SA, punct de lucru în comuna  Slobozia – Conachi, jud. Galaţi, sens în care a luat legătura cu Petre Ana, persoana de contact din partea SC Petrom SA pentru astfel de contracte. Aceasta i-a relatat denunţătorului că îi poate aproba vânzarea imobilelor la preţul de 20.000 de euro, preţ oferit de către acesta  şi situat sub cel cerut de SC Petrom SA, de 50.000 de euro, întrucât ea este persoana care înaintează documentaţia factorilor decizionali din cadrul SC Petrom SA şi întocmeşte referatul final pe care directorii SC Petrom SA îl vor semna, sugerând că  este necesară şi cointeresarea directorului de zonă, Gavrilescu Nicolae. Ulterior, în cadrul unei întâlniri pe care denunţătorul a avut-o atât cu Petre Ana, cât şi cu Gavrilescu Nicolae într-un restaurant din mun. Galaţi, cei doi i-au pretins acestuia, în mod direct, suma de 10.000 de euro, pe care acesta să-i remită înainte de începerea întocmirii documentaţiei pentru vânzarea – cumpărarea imobilelor.  
  
La data de 27 mai 2014, inculpatul Gavrilescu Nicolae a  primit de la denunţător  suma de 45.000, cu titlu de mită, procurorii procedând la constatarea infracţiunii flagrante. Inculpaţilor  Gavrilescu Nicolae Şi Petre Ana li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală de inculpaţi şi acuzaţiile, conformitate cu  art. 309 din Codul de procedură penală. La data de 27 şi 28 mai 2014, inculpaţii Gavrilescu Nicolae şi Petre Ana au fost reţinuţi pentru 24 de ore,  urmând a fi prezentaţi, la Tribunalul Galaţi cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Punctul de vedere OMV Petrom
„Avem cunostinta de cercetarea penala aflata in curs privind infractiunea de luare de mita de care sunt suspectati doi salariati, respectiv un sef de sector din cadrul zonei Moldova Sud si un responsabil vanzari active secundare.
Ancheta vizeaza o potentiala vanzare catre o alta societate comerciala a unui imobil dezafectat apartinand companiei (fosta cantina) din localitatea Slobozia-Conachi, judetul Galati.
Compania a colaborat cu organele de urmarire penala si va continua sa furnizeze orice informatii si date solicitate in vederea descoperirii faptelor ce constituie infractiuni si a aflarii adevarului, fiind in interesul companiei ca aceste fapte sa fie investigate.
OMV Petrom este o companie responsabilă, care promovează standarde ridicate atât în ceea ce priveşte principiile de afaceri, cât şi în ceea ce priveşte procedurile de lucru şi care nu tolerează infracţiunile.”
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii