Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:39 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Descoperire epocală Cel mai vechi oraş din Europa, lângă Varna. Ce spun specialiştii

ro

29 Oct, 2012 05:51 1544 Marime text

Cel mai vechi oraş din Europa a fost descoperit lângă nişte mine de sare din Bulgaria. Locul are mai mult de 7.000 de ani.

Arheologii bulgari au descoperit vestigiile celui mai vechi oraş din Europa, în Provadia (nord-estul Bulgariei), lângă Varna, relateaza CNN. Profesorul Vasil Nikolov, conducătorul lucrărilor de explorare, susţine că oraşul are peste 7.000 de ani: „Putem spune că locul a apărut între anii 4.700 si 4.200 i.Hr.”

Oraşul a fost construit în apropierea de cea mai veche mină de sare din ţară.

În Antichitate, sarea era la fel de importantă cum este uleiul în zilele noastre. „Apa sărată era evaporată prin diferite tehnici în boluri de ceramică, iar sarea rezultată era folosită ca monedă de schimb, fiind importantă atât pentru oameni, cât şi pentru animale”, explică profesorul.

Cercetătorii spun că au descoperit multe despre cei aproximativ 300 de băştinaşi, din locurile unde erau îngropaţi.
„Din câte ne-am dat seama, este vorba de două clase sociale diferite, pentru că am găsit şi agrafe de păr din cupru, pe care presupunem că femeile le foloseau în prinderea cocurilor”, spune arheologul Margarita Lyuncheva.

Ritualurile de înmormântare era însă mai deosebite, corpurile fiind secţionate în două şi îngropate de la mijloc în sus. Mai mult, rezidenţii celui mai vechi oraş din Europa locuiau în case cu două niveluri, cu ziduri de 2 metri grosime şi 3 metri înălţime. Îşi câştigau existenţa din extragerea sării din mine, o tradiţie care continua şi astăzi, 7.000 de ani mai târziu

Sursa: stirileprotv.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii