Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:53 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Avertismentul viceguvernatorului Olteanu Dacă băncile au inclus clauze abuzive în contracte, trebuie să plătească!

ro

02 Aug, 2015 17:37 2814 Marime text
 
Tribunalul București a decis, miercuri, că este abuzivă clauza de dobândă din contractele OTP Bank, în urma unui proces declanșat de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor. În acest context, viceguvernatorul Bogdan Olteanu, care coordonează Direcția juridică a Băncii Naționale a României (BNR), este de părere că băncile care au inclus în contractele lor clauze declarate abuzive de instanțe trebuie să le excludă neîntârziat din contracte și să plătească pentru asta. Viceguvernatorul este primul oficial BNR care comentează sentința contra OTP Bank.
„Ce se poate reduce într-adevăr. Se poate reduce prin hotărârea judecătoarească dobânda. Suma totală plătită se reduce. Decizia judecătorească dacă se referă la modalitatea de calculare a dobânzii trebuie să spună ce se elimină și cum se va calcula dobânda în clauzele ce vor fi introduse în contracte. Pentru că trebuie să existe o modalitate corectă, etică de calculare a dobânzii. Acel mod de calcul pe care îl va stabili instanța, acel mod de calcul se va aplica”, a mai spus viceguvernatorul BNR, la ProTV.
Întrebat ce se va întâmpla cu miile de clienți ale căror contracte de credit au fost cesionate către alte firme, din Ungaria și Olanda, de OTP Bank, Olteanu a arătat că "în mod normal, dacă în decizie se prevede că o anumită clauză din contractul lor trebuie modificată, ei vor beneficia de clauza modificată din contract, indiferent cine administrează sau cine deține la un moment dat creanța respectivă, dar sigur că asta decid judecătorii”.
Întrebat dacă sentința se va aplica și celor păcăliți de bancă să semneze acte adiționale în care clauza de dobândă a fost înlocuită, Bogdan Olteanu a răspuns: „O clauză este abuzivă pentru că banca în acest caz beneficiază de superioritatea ei în domeniul informației și de poziția ei de putere în raport cu clientul. O clauză rămâne abuzivă, bineînțeles, și dacă clientul semnează. Ca în orice contract de credit, clientul semnează. Deci din punctul acesta de vedere faptul că ai semnat inițial, faptul că ai semnat un act adițional ulterior, asta nu exonerează banca de răspundere atunci când există o hotărâre judecătorească prin care o clauză e stabilită a fi abuzivă”.


sursafoto: 24ore.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii