Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:08 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE. Constănţeni la miting Românii cu credite în franci elveţieni protestează în Piaţa Constituţiei

ro

25 Jan, 2015 13:18 2244 Marime text
Circa 600 de persoane cu credite în franci elveţieni s-au adunat în Piaţa Constituţiei astăzi la ora 12.00, solicitând autorităţilor să intervină de urgenţă în criza generată de aprecierea francului, astfel încât băncile să convertească în lei creditele în valută, la cursul istoric plus maxim 20%, relatează Mediafax.

Mitingul, organizat de Grupul Clienţilor cu Credite în CHF (cu circa 16.000 de membri) pe reţeaua de socializare Facebook, a reunit români din multe zone ale ţării, care au venit împreună cu familia, copiii şi prietenii, de la Bacău, Brăila, Constanţa, Cluj, Sfântu Gheorghe, Harghita, Tulcea, Baia Mare, Slatina, Piteşti, Timişoara, Oradea, Iaşi, Turda sau Galaţi, informează Mediafax.

„BNR+Bănci+Clienţi=Vinovaţi! De ce doar noi suntem penalizaţi?", „Banca=Cămătar legalizat de BNR şi de Stat!", „Nu vrem banii de la stat, vrem sistem reglementat!", „BNR reglementează doar cum băncile dictează!", „Vreau rata să îmi plătesc, Copilul din ce-l hrănesc?", „Je Swiss dator vândut!", „Rate CHF la curs istoric!, „Eram educat, dar dezinformat. Banca m-a înşelat!", „Voi aveţi puterea, noi avem durerea!" sunt doar câteva dintre mesajele pe care îndatoraţii la bănci în franci elveţieni le afişează pe pancarte.


UPDATE, ora 16.00

La protest s-au adunat peste 1.000 de persoane. Acesta era anunţat să se desfăşoare între orele 12.00 - 16.00. Conform Hotnews.ro, organizatorii au lansat şi o petiţie online, intitulată "Denominarea în Lei a creditelor în valută străină (CHF, EUR, USD)", care a adunat până la ora transmiterii acestei ştiri 22 729 semnături.

Textul petiţiei

"Noi, semnatarii petiţiei, susţinem demersul iniţiat marţi, 20 ianuarie 2015, de către GRUPUL CLIENŢILOR CU CREDITE ÎN CHF pentru denominarea în lei a creditelor în valută, la cursul de la dată semnării contractului + maximum 20%.

Marţi, 20 ianuarie 2015, GRUPUL CLIENŢILOR CU CREDITE ÎN CHF a înaintat o solicitare Guvernului, Camerei Deputaţilor şi Senatului prin care cerea dispunerea în regim de maximă urgenţă a unei INIŢIATIVE LEGISLATIVE care soluţioneze situaţia gravă în care se găseşte o bună parte a clienţilor băncilor care au contractat credite în orice valută străină (CHF, EURO, USD).

Solicitarea, cu numerele de înregistrare 686 din 20.01.2015 (Guvernul României), 296 din 20.01.2015 (Camera Deputaţilor) şi 113/17 din 20.01.2015 (Senat), conţine şi o propunere de text legislativ care are la baza un Proiect Legislativ pe tema conversiei creditelor în franci elveţieni în lei, aparţinând unui grup numeros de parlamentari ￯ 131 deputaţi şi senatori.

Acestei iniţiative i S-AU ADUS MAI MULTE MODIFICĂRI de către GRUPUL CLIENŢILOR CU CREDITE ÎN CHF şi asociaţiile de protecţie a consumatorilor din sectorul financiar (ACCBAR, AURSF, PARAKLETOS), printre care:

- Posibilitatea consumatorilor cu credite în valută străină (CHF, EURO, USD) de a opta pentru conversia creditelor din valută în lei, la cursul de la dată semnării contractului + o diferenţa de maximum 20%, indiferent de tipul de credit acordat (cu sau fără garanţie).

- Interzicerea solicitării şi aplicării oricăror altor comisioane, costuri şi garanţii suplimentare în procesul de conversie a creditelor.

- Interzicerea perceperii unei dobânzi anuale efective (DAE) mai mare în nouă moneda de creditare.

Conţinutul integral al Solicitării se regăseşte pe pagină de facebook a GRUPULUI CLIENŢILOR CU CREDITE ÎN CHF, la secţiunea Fişiere (Files).

Iniţiatori:

Cătălin Voivozeanu,

Andreea Cristoforidis

Sorin Comănescu"

Piperea, la mitingul românilor cu credite în franci elveţieni: Băncile nu negociază individual cu clienţii, trebuie să formaţi grupuri mari 482

UPDATE, ora 16.45

Avocatul Gheorghe Piperea le-a transmis celor cu credite în franci elveţieni, la mitingul din Piaţa Constituţiei, că băncile nu negociază condiţiile creditelor ca soluţii individuale, în ciuda declaraţiilor bancherilor, şi i-a îndemnat să constituie grupuri de 200-300 persoane pentru a negocia.
   
"Puteţi să vă adunaţi în grupuri de 200-300 de persoane pentru a putea să fiţi importanţi, să puteţi negocia. Degeaba vi se spune că soluţiile sunt individuale, că soluţiile sunt la îndemâna băncilor, nu negociază nimeni cu dumneavoastră până nu sunteţi un grup mare!", a fost mesajul lui Piperea către cei 3.000 de protestatari adunaţi în faţa Parlamentului, informează Mediafax.

El i-a îndemnat totodată pe clienţii cu credite în franci elveţieni să nu se aştepte la soluţii reale din partea parlamentarilor.

Sursa: Mediafax
Sursa foto: Ştirileprotv.ro, Agerpres
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii