Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:21 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanța nu se afla pe lista neagră Lista orașelor din România, ţintele armatei americane în caz de război nuclear

ro

26 Dec, 2015 09:33 2554 Marime text
Americanii au făcut PUBLICE țintele pe care le-ar fi ATACAT cu BOMBE ATOMICE în timpul Războiului Rece. Orașe din ROMÂNIA apar pe listă

Arhivă Naţională de Securitate din SUA a publicat în premieră, în ajun de Crăciun, un document terifiant: lista ţintelor armatei americane în caz de război nuclear.

Lista a fost realizată în 1956 şi inclusă într-un document destinat comandanţilor aviaţiei americane, datând din 1959, în plin Război Rece cu URSS. Documentul cuprinde în jur de 1100 de baze aeriene din blocul sovietic, prioritare fiind două aerodromuri din Belarus, unde se aflau în acea perioada bombardierele cu rază medie de acţiune, principala ameninţare la adresa statelor din Europa de Vest.

Pe lista apar însă şi peste 1.200 de localităţi şi puncte strategice din ţările comuniste, în primul rând Moscova şi Leningrad, dar şi din alte ţări comuniste, din Germania de Es tpână în China. Din ţară noastră apare Albă Iulia, Moineşti, Paşcani, Sfântul Gheorghe, Ciceu şi Vulcan – dar trebuie precizat că lista nu este prezentată complet, ci doar fragmentar, ceea ce înseamnă că probabil în formă să integrală cuprindea toate oraşele importante din România, conform digi24.ro 

În document se precizează şi că ţintele din Estul Europei ar trebui atacate cu bombe de putere mai mică, pentru a face o diferenţiere clară faţă de URSS. Toate aceste ţinte ar fiurmat să fie atacate atât cu bombe cu uraniu, plutoniu sau hidrogen lansate din avion, cât şi cu rachete balistice intercontinentale în cazul unui război nuclear. Este prima dată cândun document de acest tip este desecretizat.

Sursa evz.ro
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii