Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:39 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cel mai mare număr de răniți în urma căderii unui meteorit pe Pământ

ro

03 Feb, 2015 08:25 2103 Marime text
Cel mai mare număr de oameni răniți înregistrat în urma căderii unui meteorit pe Pământ a fost de peste 1200. Este vorba de Meteoritul de la Celiabinsk, un corp ceresc cu un diametru de 17 metri și o greutate de peste 10.000 de tone la intrarea în atmosferă, care a explodat, la 15 februarie 2013, deasupra Munților Ural, informează Agerpres.

Cele peste 1200 de persoane, dintre care peste 80 de copii, au fost rănite de cioburile de geamuri sparte sau de obiecte deplasate de unda de șoc. Pe parcursul căderii, după intrarea în atmosferă cu o viteză de 18-20 km/s, meteoritul a început să se dezintegreze datorită supraîncălzirii și topirii, și să se rupă în bucăți incandescente începând cu o altitudine de aproximativ 50 — 30 km, care s-au prăbușit cu o viteză aproximativă de 35.000 km/oră (de zece ori mai repede decât un glonte), relatează Agerpres.

Daunele principale, în urma căderii, s-au produs în Celiabinsk și în alte cinci localități vecine: Emanjelinsk, Kopeisk, Korkino, Iujnouralsk și Etkul. La sol, în orașul Celiabinsk, s-a întrerupt comunicarea cu telefoanele celulare, iar numeroase clădiri au fost evacuate.

Conform calculelor astronomului Alan Harris, probabilitatea de a fi ucis de un asteroid este de 1 în 700.000. Oamenii de știință susțin că un asteroid mai mare de 10 km ar șterge de pe fața Pământului majoritatea umanitățiim, notează Agerpres. Din fericire, conform cercetătorilor, un astfel de eveniment se petrece doar o dată la 100 de milioane de ani.


Sursa: Agerpres
Sursa foto: xtec.cat
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii