Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:11 17 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce se va întâmpla cu Soarele

ro

08 Aug, 2015 23:15 2245 Marime text
 
Destinul Soarelui este dezvăluit de fantoma unei stele muribunde care şi-a extins straturile atmosferice înghiţind planetele de pe orbita sa şi formând nebuloasa planetară Southern Owl Nebula (ESO 378-1), cu un diametru de 4 ani lumină, aflată în constelaţia Hydra, conform observaţiilor realizate cu un telescop aparţinând de European Southern Observe (ESO), transmite SPACE.com, citat de descopera.ro.

Atunci când îmbătrânesc, stelele mici şi medii, de tipul Soarelui şi cu până la de opt ori mai masive decât astrul nostru, formează nebuloase planetare. Stelele care cântăresc mai mult de 8 mase solare îşi vor sfârşi vieţile cel mai probabil printr-o explozie dramatică de tip supernovă.

Nebuloasele planetare reprezintă fenomene cu o viaţă relativ scurtă, durând câteva zeci de mii de ani, în comparaţie cu durata medie de viaţă a unei stele care este de câteva miliarde de ani. "Durata de viaţă a unei nebuloase planetare este o fracţiune din cea a unei stele, putând fi comparată cu durata de viaţă a unei bule de săpun prin comparaţie cu cea a copilului care a suflat-o", conform unui comunicat al ESO, citat de descopera.ro.



Sursa: descopera.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii