Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:52 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cazanciuc anunță condițiile în care susține modificarea Legii avocaţilor

ro

01 Jul, 2015 20:31 1009 Marime text
 
Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, a declarat astăzi că unele modificări la legea avocaților nu au fost văzute de experții din MJ, fiind propuse în Parlament, iar, din acest motiv, nu a susținut acest proiect decât în măsura în care acestea se refereau la organizarea profesiei, informează Agerpres.

„A fost o inițiativă parlamentară care a trecut într-o formă de consultare la MJ, în care noi am fost de acord cu anumite modificări referitoare la organizarea profesiei, dar cu altele nu am fost de acord. Unele modificări au fost propuse chiar în Parlament, nu au fost văzute de colegii din MJ, de aceea nu am susținut acest proiect decât în măsura în care au fost aduse unele modificări la organizarea profesiei de avocat. O să facem o analiză, articol cu articol, în perioada următoare, pentru a veni cu un punct de vedere foarte concret la Camera Deputaților în septembrie", a afirmat Cazanciuc, prezent la Facultatea de Drept, unde a participat la lansarea Codex-ului constituțional — Constituțiile statelor membre ale Uniunii Europene.

Plenul Senatului a adoptat luni proiectul de modificare și completare a Legii 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat, cu 85 de voturi pentru, 41 împotrivă și două abțineri.

Potrivit expunerii de motive a propunerii legislative inițiate de un grup de parlamentari din întreg spectrul politic, Legea 51/1995 privind exercitarea profesiei de avocat trebuie modificată și completată ca urmare a noilor coduri și a jurisprudenței CCR pentru punerea de acord a dispozițiilor legii cu deciziile Curții.

Plenul și-a însușit amendamentele Comisiei juridice referitoare la percheziționarea avocatului, a domiciliului ori a cabinetului său, efectuate de procuror, în condițiile existenței unui mandat de percheziție emis de judecător. Decanul Baroului local (sau reprezentantul acestuia) trebuie să fie prezent pe parcursul întregii proceduri de percheziție derulate la sediul profesional al avocatului.

„Sunt exceptate de la măsura ridicării de înscrisuri, a sechestrării sau a confiscării comunicările scrise între client și avocat, consemnările efectuate cu privire la comunicările încredințate de către client sau cu privire la alte împrejurări la care se referă dreptul de a refuza depunerea de mărturie și alte bunuri, cu privire la care se aplică dreptul de a refuza depunerea de mărturie. Nu este admisă ridicarea, sechestrarea sau confiscarea înscrisurilor, a suporturilor de sunet, imagine și date, a imaginilor și a altor reprezentări care se află în posesia avocatului", stipulează amendamentele adoptate.



Sursa: Agerpres
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii