Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:52 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Senatorul Robert Cazanciuc Cel puţin zece accidente mortale produse de şoferi băuţi, drogaţi sau fără permis de la intrarea în vigoare a Legii Anastasia

ro

20 Nov, 2023 17:11 703 Marime text
Foto: PixabayDe la adoptarea Legii Anastasia, respectiv din luna iulie şi până în prezent, au avut loc cel puţin zece accidente mortale produse de şoferi băuţi, drogaţi sau fără permis, a anunţat luni senatorul social-democrat Robert Cazanciuc, care a promis că va urmări cu atenţie fiecare dintre aceste cazuri, conform Agerpres.ro

"În ciuda unei mediatizări uriaşe a acestui proiect pe tot parcursul dezbaterii din Parlament, în cele patru luni scurse de la intrarea în vigoare a legii şi până astăzi s-au produs cel puţin 10 accidente mortale, comise de oameni care s-au urcat la volan băuţi, drogaţi sau fără permis. Voi urmări cu atenţie fiecare caz, voi face cunoscută fiecare sentinţă, pentru ca oamenii să înţeleagă că pur şi simplu nu se mai poate ca înainte", a afirmat Cazanciuc, în timpul unei dezbateri, la Palatul Victoria, dedicată Legii Anastasia, care nu mai permite judecătorilor să aplice pedepse cu suspendare în cazul şoferilor care produc accidente mortale, fiind băuţi, drogaţi sau fără permis.


Iniţiator al acestei legi, Robert Cazanciuc a spus că a fost copleşit de amploarea difuzării Legii Anastasia în presă, după ce a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis în luna iulie.

"Aceasta a arătat că toată lumea aştepta cumva să se facă ceva. Oamenii se săturaseră pur şi simplu să vadă cum suntem ucişi pe stradă de către şoferi băuţi sau drogaţi, fără să se întâmple nimic. Simpla publicare a legii în Monitorul Oficial nu este suficientă pentru ca ea să aibă efectul scontat, pentru ca oamenii să ştie conduita de urmat, ce este permis, ce nu este permis şi mai ales care sunt consecinţele faptelor lor. Orice formă de popularizare a legii înseamnă şansa de a salva o viaţă. Am învăţat la Şcoala de Drept că, în vechime, se bătea toba în piaţa publică pentru a face cunoscute legile. Astăzi, cred că putem să fim mai creativi pentru a face cunoscute legile şi de aceea am apelat la sprijinul dumneavoastră, pentru ca într-un efort comun să găsim împreună mijloacele smart pentru a spune tuturor mesajul Legii Anastasia: oameni buni nu vă urcaţi la volan băuţi. Nu-i lăsaţi pe cei de lângă voi să facă această imprudenţă, pentru că vor ajunge la închisoare", a declarat senatorul PSD.


În context, el a amintit că, săptămâna viitoare, intră în dezbatere la Senat o altă iniţiativă prin care cei care sunt găsiţi la volan sub influenţa alcoolului sau drogurilor vor pierde dreptul de a mai conduce autoturisme timp de 10 ani de zile.

"Ni s-a spus că este o măsură extrem de dură. Nu, nu este o măsură dură, pentru că numai aşa putem să îi disciplinăm pe oameni. Sunt câteva ţări în Europa, patru sau cinci, care au mers şi mai mult decât noi, o să studiem şi noi aceste bune exemple, pentru a vedea dacă într-adevăr putem confisca şi maşina celor care se urcă la volan băuţi sau drogaţi", a afirmat Cazanciuc.


Legea Anastasia, intrată în vigoare în luna iulie, prevede că şoferii care se urcă la volan sub influenţa alcoolului sau a drogurilor ori fără permis de conducere şi produc accidente mortale vor fi condamnaţi la închisoare cu executarea pedepsei. Legea a fost denumită în memoria Anastasiei, o fetiţă de 4 ani dintr-o comună din judeţul Iaşi, care a murit în iunie 2022, după ce a fost lovită de o maşină condusă de o şoferiţă care nu avea permis de conducere. 

Agerpres.ro

Citește și: 

Robert Cazanciuc, inițiatorul Legii Anastasia - „Autorul tragediei de la 2 Mai nu va scăpa de închisoare“
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii